Diakon i svenska kyrkan får tillbaka vigningsrätt efter sexuellt ofredande

”Det var i maj som kyrkan gick ut med att en anställd polisanmälts för sexuellt ofredande och brott mot tystnadsplikten.”

”Enligt kyrkan hade mannen, som är utbildad massör, masserat kvinnan vid sju tillfällen och hon påstod att han bland annat smekt hennes könsorgan och andra erogena zoner.”

På tal om #metoo och yrken som har problem med sånt kom jag att tänka på diakonen i Luleå stift som hjälpte sin klient genom att ge ”massage”, och trots sitt uppenbara missbruk av sin ställning ändå fick behålla jobbet.

Denna diakon gjorde inte det dennes yrke och kristna moral kräver vilket hade varit full avbön och erkännande av sin synd, och sedan ta de fulla konsekvenserna av sina handlingar utan undanflykter.

Genom att försöka ljuga sig fri för att rädda sitt rykte, anseende och kanske jobb så har denne bevisat att den inte är en god kristen som passar som diakon och borde bara därför inte få tillbaka sina vigningsrättigheter, någonsin.

Det finns tyvärr gott om exempel på både kvinnor och män inom svenska kyrkan som beter sig ohederligt, stjäl, ljuger, misshandlar, super, förstör oskyldigas liv, begår sexbrott och snarare för tankarna till den onde än den gode.

Sen slipper dessa kanske ofta lindrigt undan både internt och hos rättsväsendet hur absurda påståenden eller bortförklaringar de än kommer med även när alla fakta talar emot dem, bara för att de är så goda?

Polisen lade ner utredningen om brottsmisstankar mot denne individ som gjort sig skyldig till ännu värre beteende än Sveriges mest jagade förmodade sexförbrytare Martin Timell, som det blev häxjakt på och det är svårt att bortförklara den skillnaden.

Någon som tror att Polisen låtit sig påverkas av nämnde diakons yrke som gör denne till en så god människa?

Ofta för stor hänsyn till sånt och ibland kan man tro rättsväsendet drabbas av mental härdsmälta och kastar ut både förnuftet och lagboken genom fönstret när en präst eller diakon är målsägare eller åtalad.

Många i kyrkan kanske räknar kallt med att bli förlåtna hur många gånger de än gör fel, och slippa lindrigt undan hos rättsväsendet, så kyrkan kanske även är en plats för moraliskt fördärv?

Dessutom är både kyrkan, tingsrätt och hovrätt till stor del styrda av politiskt tillsatta lekmän som i många fall är partikamrater och det vill jag påstå är en stor risk.

Svenska kyrkan var förut en del av staten och är fortfarande skattefinansierad och dessutom politiskt styrd så i praktiken fortfarande det.

Diakoner och präster har även en hel del med rättsväsendet att göra i form av själavårdare på häkten och fängelser, så dessa kanske åtnjuter samma särbehandling som poliser, åklagare och domare själv ofta gör?

Luleå stift: Sexanklagad får tillbaka sin vigningsrätt