Medlemmar i ett scrum team behöver inte vara generalister utan kan vara specialister

Development Teams are cross-functional, with all the skills as a team necessary to create a product Increment;

Individual Development Team members may have specialized skills and areas of focus, but accountability belongs to the Development Team as a whole.

Läser man scrum guiden som är facit så står det till och med rent ut att det är teamet som helhet som ska vara korsfunktionellt och att enskilda medlemmar kan ha/har expertområden dessa ska fokusera på.

Ingenstans står det att varje enskild medlem ska vara korsfunktionell eller vara generalister som ska kunna göra allt och hoppa in på vadsomhelst, vilket sunda förnuftet säger är helt orimligt att begära i it branschen som är en komplex och mångfacetterad bransch.

Varifrån missuppfattningen om generalister som verkar vara rätt vanlig åtminstone inom scrum kretsar i Sverige kommer ifrån kan man undra, men någon ”early adopter” som sen blev coach och mentor åt andra kanske misstolkade saken?

Kan även vara så att det stått så i tidigare versioner av scrum guiden men att de insett att det är en helt orealistisk rekommendation och har ändrat den?

Scrum Guide | Scrum Guides

Scrum experten Mike Cohn anser att det kan vara bra att ha några generalister som kan rycka in här och där vid behov, men också att det i många fall krävs specialister av effektivitets och kanske även kvalitetsskäl.

Många områden tar lång tid att bemästra och man kan inte ställa orimliga krav på folk för då blir de antingen utbrända eller slutar.

Rely on Specialists, but Sparingly

Inom agilt pratar man även om T shape som ett ideal och innebär att varje enskild medlem har djup kännedom inom ett område och grundläggande inom några andra så de kan gör enklare uppgifter inom dessa områden med.