Om

“Liberty cannot be preserved without a general knowledge among the people, who have a right … and a desire to know.”

—John Adams, 1765

Systemutvecklare.

Har tidigare jobbat en hel del med mjukvarudesign och test inom telekomsystem och främst Ericsson Telecoms växlar AXE-10/810, C-programmering i realtidsoperativsystemet OS-9/9000, shell script programmering under Solaris Unix och systemadministration under Solaris Unix och Windows 2000 Server.

De senaste 10 åren har jag mest hållit på med webbutveckling och programmering i PHP, Java och C#, och senaste åren jobbat mycket mot Azure och dess PaaS tjänster.

Bloggar i första hand om arbetsrelaterade saker i allmänhet, IT-yrket som jag jobbar inom och en del andra saker som engagerar mig.

Vill ni kontakta mig så kan ni göra en kommentar i något av mina inlägg, eller via kontaktformuläret.

OBS! Alla mina åsikter här är privata, och nej jag tror inte världen är ”The Matrix” men däremot är det symboliskt på många olika plan.

Vem är jag som person?

”Han som är autentisk tar ansvar för vem han är och ser sig själv som fri att vara vad han är.”

– Jean Paul Sartre

10000 kr frågan som alla som läser denna sida antagligen är intresserad av.

Gjorde i varje fall för skojs skull en personlighetsanalys på mig själv baserad på en text jag skrivit på engelska och fick följande utlåtande från en välkänd online tjänst.

Det stämmer väl någorlunda bra förutom då att jag kan ha en rätt svart humor som vissa gillar och andra inte.

Man kan inte ta allt i livet på allvar men det var inga skämt i texten så online tjänsten kunde inte veta det.

Du är skarpsinnig och något okänslig. Du är filosofisk: du är öppen för och fascinerad av nya idéer och älskar att utforska dem.

Du är allvarsmättad: du är i allmänhet allvarlig och skämtar inte mycket. Och du är utmanande mot auktoriteter: du föredrar att utmana auktoriteter och traditionella värden för att bidra till positiva förändringar.

Dina val drivs av en önskan om att göra upptäckter.

Du är relativt ointresserad av både tradition och glädje i livet. Du bryr dig mer om att gå din egen väg än att följa vad andra har gjort. Och du föredrar aktiviteter med ett syfte större än bara personlig njutning.

Som alla andra människor är jag även till viss del situationsbaserad så jag kan avvika från ovan analys ibland för livet är inte svart-vitt.

Några livsråd till er som hittat hit

”Jag ska försöka att rätta till fel när de är bevisade att vara fel, och jag ska lägga mig till med nya åsikter så snart de visar sig vara sanna åsikter.” – Abraham Lincoln

Det finns många områden i livet man kan ha funderingar kring men de flesta människor har mål de vill uppnå i livet och olika syn på hur det ska uppnå dem, så mitt första råd gäller det eftersom många har en tendens att gå över gränsen i sina strävanden och ljuger, bluffar och utnyttjar andra för att få det de vill både yrkesmässigt och privat.

Förtjäna din framgång ärligt

”What does means to an end mean? A means to an end is an activity or process done in order to accomplish a goal. Often, the activity itself is not enjoyable or considered important.

The phrase means to an end is used to describe things that a person considers to be necessary to suffer through in order to accomplish their real goals.

When a person is described as a means to an end, it means that another person is using them as an expedient tool to get what they want.”

means to an end

Det finns bland annat många karriärister och aktivister av olika slag och att vara karriärist eller sansad aktivist (vissa former av aktivism är samhällsfarlig, brottslig eller har bevisligen fel i mycket och ställer till skada) i sig inte är något fel så länge man inte bli helt besatt av det och villig att gå över lik.

Därför vill jag filosofera lite kring frasen ”means to an end” som vissa tenderar att tolka som ”man kan inte göra en omelett utan att knäcka några ägg” och därför använder andra som ”means to an end” i stället för sig själva.

Tror man att man har rätt att göra vad som helst mot andra inklusive förstöra oskyldigas liv för att nå sina mål eller visioner så kan man enligt vardaglig moral sägas vara en ond människa och enligt klinisk psykologi kanske kallas psykopatisk eller narcissistisk.

Det är aldrig okej att förstöra oskyldigas liv med fulspel bara för att nå sina mål precis som det aldrig är okej att fuska i spel bara för att man vill vinna, och ni kommer känna er mycket mer nöjda med er seger om den är ärligt vunnet.

Fulspel lämnar alltid en bitter eftersmak och riskerar dessutom att slå tillbaka på er själva i slutändan.

Om du vill ha fred, förbered dig på krig

”Att förvänta sig att världen ska behandla dig snällt för att du är en hederlig människa är som att förvänta sig att en tjur ska låta bli att attackera dig för att du är vegetarian” – Dennis Wholey

Psykopatiska, narcissistiska och fanatiska människor är rätt hopplösa fall och de kan förutom orsaka er skada med sitt fulspel bli hatiska om ni inte accepterar deras fulspel och börjar sätta hårt mot hårt när det blir för skadligt och ni inte lägre kan hålla fred.

Råkar ni ut för sådana måste ni vara smarta och förutseende, stå på er, och ta det till vägs ände om det krävs och handlar om något viktigt, för både psykopater, narcissister och fanatiker kan börja med mycket jävelskap mot er inklusive kopiösa mängder skitsnack bakom er rygg.

Det kommer inte bli som en konflikt mot mer normala lättretliga människor som har ett samvete även om de ibland kanske styrs mer av sitt ego än det, utan många resor värre.

Lär er därför hur dessa fungerar och beter sig så ni lättare kan upptäcka dem och försvara er mot dem redan innan det händer.

Förbered er även både mentalt, strategiskt, taktiskt och fysiskt så ni klarar av en hård och smutsig fajt, för de flesta kommer under livets lopp en eller flera gånger råka ut för dessa antingen privat eller yrkesmässigt.

Bli hjältar i vardagen

”Den enda som behövs för att det onda ska triumfera är att goda män inte gör någonting.”

– Edmund Burke

Många förespråkar att man hellre ska fly än illa fäkta när man råkar ut för det man i vardagligt tal kallar onda människor, men jag har i hela mitt liv tyckt det är fundamentalt fel för då kan dessa härja fritt helt ostraffat.

Man måste åtminstone försöka gör det man kan för att sätta stopp för dessa, för det är närmast ens moraliska plikt.

Jag förespråkar därför att ni i stället ska lära er fäkta väl så om ni inte är födda med rätt mentalitet för uppgiften gör det som krävs för att bli så tuffa, starka och smarta som det behövs för att kunna ta fajten mot dem och besegra dem, för världen behöver många fler hjältar i vardagen.

”Men godhet ensam är aldrig nog. En hård, kall visdom krävs för att godhet ska åstadkomma gott. Godhet utan visdom åstadkommer alltid ondska.”

― Robert A. Heinlein, Främling i ett främmande land

Nu pratar jag inte om hjälparbetare, asylaktivister, humanister och liknande som inte är hjältar utan snarare barmhärtiga samariter som egentligen inte riskerar så mycket och ofta är för goda så de låter det onda segra, eller för den delen extremister av olika slag som ägnar sig åt fega överfall, sabotage och i värsta fall terrordåd, för de är bara galna fanatiker.

Jag pratar om personer som kan ta fajten mot alla ondingar i vår vardag som gör ont mot oskyldiga oavsett om det handlar om grannar som trakasserar och jävlas, chefer och kollegor som mobbar, busar som misshandlar någon på stan eller korrumperade myndighetspersoner som förstör folks liv genom maktmissbruk.

Har ni läst det jag skriver om på min blogg så har ni nog insett att det finns många fler ondingar än man kan tro i vårt samhälle både högt och lågt, till och med bland de så kallade samhällets stöttepelare och godhetens företrädare.

Någon brist på uppgifter att ta itu med för hjältar finns inte och det är bara att välja något område där ni kan bidra med era talanger och sätta igång.

* If Swedish isn’t your native language you can translate this blog with Google translate automatically by selecting it from the sidebar menu you get to by clicking on the 3 lines up at the left corner. You can also choose to subscribe to this blogs FeedBurner feed, RSS feed or email newsletter from that sidebar menu.