Att jobba i ett lagom tempo är bästa vägen till framgång för scrum team

”Vi tror att vi behöver stress för att vara framgångsrika, att vår energi kommer från en hög adrenalinnivå. Vi har börjat förlita oss på stressen som ett sätt att få saker gjorda. Vi överbokar oss. Vad vi inte ser är att medan lite stress kan få oss att klara en deadline, börjar mycket stress försämra alla våra funktioner, såväl kroppsliga som psykologiska och kognitiva.”

Emma Seppälä: ”Välbefinnande bästa vägen till framgång”

En mycket bra artikel som förklarar varför stress i långa loppet är destruktivt och gör oss mindre produktiva.

Inom agilt och scrum pratar man om att göra saker i ett lagom tempo som är långsiktigt hållbart för teamet, för går man på högvarv hela tiden blir man utmattad och mindre och mindre produktiv, producerar sämre kvalitet och hamnar i en ond cirkel som till slut gör en utbränd.

Därför scrum team aldrig tar på sig mer uppgifter inför varje sprint än de via erfarenhet lärt sig att de klarar av att ta itu med i ett långsiktigt hållbart tempo, för ingen mår bra av att tokstressa och oftast slarvar man och producerar dålig kvalitet då med vilket inte är bra.

Det finns en tumregel som säger att man ska ge cirka 70 till 80 procent av sitt max men inte mer för att det ska vara långsiktigt hållbart.

Det är en regel som alla yrkesgrupper borde följa och orsaken till att man inte på lång sikt kan underbemanna en organisation för att spara pengar.

Emma ger även många bra tips på hur ni ska kunna varva ner och lära er göra saker i en lagom takt, men tänk på att det tar tid att bli av med gamla ovanor så se det som ett livsprojekt.

Råd för hur ni ska hitta ett scrum teams sustainable pace eller långsiktigt hållbara tempo

”Figuring out sustainable pace for your team is the first step. You’ll need to work out how many tasks from the backlog your team can complete comfortably during a sprint, and how that work gets distributed. It takes some trial and error. And while a sustainable pace is certainly a goal worth striving for, phrases like “principles” and “manifesto” suggest lofty ideals. How can you ensure that the sustainable pace you’ve set for your team is realistic and doesn’t create more stress than necessary, wearing everyone down?”

3 Signs Your Sustainable Pace is Killing Your Developers

Att hitta sin egen sustainable pace lär man sig med åren även om det inte alltid är möjligt att hålla den, för ibland blir det oundvikligen crunch time i vissa projekt och man får ligga på 110% i några veckor eller flera månader om projektplanen och kravspecen varit för optimistiskt i förhållande till tiden och resurserna som avsatts.

Inom agila projekt där man jobbar flexibelt med kraven finns däremot möjligheten att genom trial and error hitta ett teams sustainable pace, även om det är komplexare än att som individ hitta din egen sustainable pace genom erfarenhet, och nedan artikel tycker jag tar upp det på ett bra sätt.