Att jobba i ett lagom tempo är bästa vägen till framgång

”Vi tror att vi behöver stress för att vara framgångsrika, att vår energi kommer från en hög adrenalinnivå. Vi har börjat förlita oss på stressen som ett sätt att få saker gjorda. Vi överbokar oss. Vad vi inte ser är att medan lite stress kan få oss att klara en deadline, börjar mycket stress försämra alla våra funktioner, såväl kroppsliga som psykologiska och kognitiva.”

En mycket bra artikel som förklarar varför stress i långa loppet är destruktivt och gör oss mindre produktiva.

Inom agilt pratar man om att göra saker i ett lagom tempo som är långsiktigt hållbart för teamet, för går man på högvarv hela tiden blir man utmattad och mindre och mindre produktiv och hamnar i en ond cirkel som till slut gör en utbränd.

Därför scrum team aldrig tar på sig mer uppgifter inför varje sprint än de via erfarenhet lärt sig att de klarar av att ta itu med i ett långsiktigt hållbart tempo, för ingen mår bra av att tokstressa och oftast slarvar man och producerar dålig kvalitet då med vilket inte är bra.

Det finns en tumregel som säger att man ska ge cirka 70 till 80 procent av sitt max men inte mer för att det ska vara långsiktigt hållbart.

Det är en regel som alla yrkesgrupper borde följa och orsaken till att man inte på lång sikt kan underbemanna en organisation för att spara pengar.

Emma ger även många bra tips på hur ni ska kunna varva ner och lära er göra saker i en lagom takt, men tänk på att det tar tid att bli av med gamla ovanor så se det som ett livsprojekt.

Emma Seppälä: ”Välbefinnande bästa vägen till framgång”