Skitsnack om kolleger på jobbet är skadligt och måste sättas stopp för i tid

”Skitsnack hänger ihop med en negativ kultur på jobbet. Ofta är det ett symptom på problem hos ledningen.”

Vill tipsa om hur skadlig en skitsnackarkultur kan vara för en organisation för alla inser inte det och låter det bero, eller vill inte bli inblandade av rädsla för att själva bli utsatta, men som chef gör man bara sig själv och organisationen en björntjänst då.

Observera att jag med skitsnack inte menar berättigad och nödvändig kritik som t.ex. när man kritiserar skitsnackare för deras skitsnack, missunnsamhet och illvilja för att få dem att lägga av.

Ibland blir det även lite för mycket skitsnack om vissa p.g.a helt normala meningsskiljaktigheter, ren prestige, för att denne fått en tjänst eller uppdrag någon annan velat ha, för att personen i fråga har fräckheten att inte acceptera riktigt egocentriskt beteende och skitsnack från andra privat eller yrkesmässigt eller bara blir utsedd till hackkyckling som de missnöjda tar ut sitt missnöje på, för sånt sker tyvärr också.

Har ni riktig otur kan till och med vissa av era kollegor råka vara vän med era privata fiender av den genomruttnare sorten och blir en förlängning av deras skitsnack och ilvillja som inte ens har något med er yrkesrelation att göra, och i värsta fall börjar de p.g.a det bete sig så jäkligt att det blir omöjligt för er att samarbeta och sprider dålig stämmning.

I vilket fall så finns det en gräns för allt och när skitsnacket passerar en viss gräns och blir för skadligt räknas det inte bara som mobbing utan trakasserier och är brottsligt.

Man ska aldrig låta saker och ting gå så lång, eller som ett av råden är låta sig dras in i den typen att ohederligheter, för om man låter en mobbande skitsnackarkultur utvecklas på en arbetsplats blir det skadligt på så många olika sätt.

Chefer har ett absolut ansvar för att ta tag i sådant här enligt arbetsmiljölagen så fega chefer som ställer sig på förövarans sida och gör sig till en del av problemet för att de tror det blir enklast för dem bryter mot lagen.

Precis som i fallet med management by fear och chefer som är skitstövlar skapar det en ohälsosam arbetsplats med dåligt produktivitet och svårt att attrahera bra medarbetare, för bad news travels fast som man säger.

Därför snackas det så mycket skit på arbetet – så stoppar du det!

När skitsnacket är i gång