Skitsnack om kolleger på jobbet är skadligt och måste sättas stopp för i tid

”Skitsnack hänger ihop med en negativ kultur på jobbet. Ofta är det ett symptom på problem hos ledningen. De som snackar skit kan ha all rätt att vara missnöjda. Om chefen är otydlig eller ger gräddjobb åt vissa kan det bli en riktig gyttja på jobbet. Jag har sett arbetsplatser där det har bildats olika grupper som bekämpar varandra.”

När skitsnacket är i gång

Vill tipsa om hur skadlig en skitsnackarkultur kan vara för en organisation för alla inser inte det och låter det bero, eller vill inte bli inblandade av rädsla för att själva bli utsatta, men som chef gör man bara sig själv och organisationen en björntjänst då.

Observera att jag med skitsnack inte menar berättigad och nödvändig kritik som t.ex. när man kritiserar skitsnackare för deras skitsnack, missunnsamhet och illvilja för att få dem att lägga av.

Ibland blir det även lite för mycket skitsnack om vissa p.g.a helt normala meningsskiljaktigheter, ren prestige, för att denne fått en tjänst eller uppdrag någon annan velat ha, för att personen i fråga har fräckheten att inte acceptera riktigt egocentriskt beteende och skitsnack från andra privat eller yrkesmässigt eller bara blir utsedd till hackkyckling som de missnöjda tar ut sitt missnöje på, för sånt sker tyvärr också.

Har ni otur kan till och med vissa av era kollegor råka vara vän med era privata fiender av den genomruttnare sorten och blir en förlängning av deras skitsnack och illvilja som inte ens har något med er yrkesrelation att göra, och i värsta fall börjar de p.g.a det bete sig så jäkligt att det blir omöjligt för er att samarbeta och sprider dålig stämning.

Gör upp med baktalarna

  1. Konfrontera. Om någon snackar skit, fråga varför. Oftast mår skitsnackaren själv dåligt. Snackas det mycket skit på en arbetsplats bör chefen ta upp problemet.
  2. Tro på dig själv. Om någon snackar skit om dig, fråga andra människor om de tycker att påståendena stämmer. När du får veta att de inte gör det känns det bättre.
  3. Stäm av. Förekommer skitsnack om dig på flera olika håll? Prata med någon du litar på och stäm av. Kanske stämmer en del av snacket om dig?
  4. Säg ifrån. Om någon snackar skit om en gemensam bekant, säg att det inte är okej att prata på det viset.
  5. Kolla fakta. Innan du pratar skit om någon – ta reda på fakta. Förmodligen är det inte alls så illa som du trodde.
  6. Skvallra inte öppet. Prata med en vän du litar på i stället för att vädra dina åsikter i fikarummet.
  7. Tänk på följderna. Tänk på att den du baktalar eller sprider rykten om mår dåligt av det.
  8. Sära på er. Om du inte klarar av att jobba tillsammans med någon, kolla om det går att göra en omorganisation så att du inte behöver jobba med vederbörande.
  9. Erkänn dina brister. Erkänn för dig själv att du också skvallrar.

Skitsnack – så tystar du det

Skitsnack kan vara väldigt skadligt och allt annat än harmlöst

”Var konsekvent och säg ifrån om skvallret börjar utvecklas till skitsnack på jobbet. Markera att du inte tänker vara en del av det. Här är det enklast att vara tydlig och rak.”

Därför snackas det så mycket skit på arbetet – så stoppar du det!

I vilket fall så finns det en gräns för allt och när skitsnacket passerar en viss gräns och blir för skadligt räknas det inte bara som mobbing utan trakasserier och kanske till och med förtal och är brottsligt.

Man ska aldrig låta saker och ting gå så lång, eller som ett av råden är låta sig dras in i den typen att ohederlighet, för om man låter en mobbande skitsnackarkultur utvecklas på en arbetsplats blir det skadligt på så många olika sätt.

Chefer har ansvar för att sätta stopp för skitsnack

Skitsnack eller skvaller?

Skvaller: är inte alltid dåligt. Lite prat om kändisar eller om bolagets högsta ledning kan bidra till att skapa gemenskap.
Skitsnack: är att prata illa och kanske ljuga om någon som inte är i rummet.

När skitsnacket är i gång

Chefer har ett absolut ansvar för att ta tag i sådant här enligt arbetsmiljölagen så fega chefer som ställer sig på förövarnas sida och gör sig till en del av problemet för att de tror det blir enklast för dem bryter mot lagen.

Precis som i fallet med management by fear och chefer som är skitstövlar (och är de som snackar mest skit om andra och skapar en skitsnackarkultur) skapar det en ohälsosam arbetsplats med dåligt produktivitet och svårt att attrahera bra medarbetare, för bad news travels fast som man säger.

Ni kan även vara en psykopatisk persons måltavla

Psykopaters favorittaktik är förtalskampanjer

Har ni riktig otur kan ni ha blivit en psykopatiskt lagd persons måltavla för de är mästare på att i lönndom sätta igång skvaller, skitsnack och rykten om personer de vill krossa.

Misstänker ni att ni är utsatt för en psykopatiskt persons intriger bör ni läsa in er på hur dessa fungerar för er egen skull innan det förstör ert liv, för psykopatiska personers lögner och intriger är mycket svårare att åtgärda.

Jag har skrivit några inlägg om psykopati under psykologi kategorin.