Skitsnack om kolleger på jobbet är skadligt och måste sättas stopp för i tid

”Skitsnack hänger ihop med en negativ kultur på jobbet. Ofta är det ett symptom på problem hos ledningen. De som snackar skit kan ha all rätt att vara missnöjda. Om chefen är otydlig eller ger gräddjobb åt vissa kan det bli en riktig gyttja på jobbet. Jag har sett arbetsplatser där det har bildats olika grupper som bekämpar varandra.”

När skitsnacket är i gång

Vill tipsa om hur skadlig en skitsnackarkultur kan vara för en organisation för alla inser inte det och låter det bero, eller vill inte bli inblandade av rädsla för att själva bli utsatta, men som chef gör man bara sig själv och organisationen en björntjänst då.

Observera att jag med skitsnack inte menar berättigad och nödvändig kritik som t.ex. när man kritiserar skitsnackare för deras skitsnack, missunnsamhet och illvilja för att få dem att lägga av.

Förutom nepotism och favorisering som i citatet ovan så kan det ibland bli lite för mycket skitsnack om vissa på grund av ren prestige där vissa ser sig som viktigare och inte tål att någon annans förslag vinner eller för att någon fått en tjänst eller ett uppdrag de velat ha även om det är ärligt förtjänat.

Det kan även bero att du t.ex. råkat ha en annan åsikt om något i en helt vanligt fikarumsdiskussion eller projektmöte, eller gett konstruktiv kritik för något riktigt dumt någon har gjort som t.ex. något som bryter mot lagen och till och med kan ge fängelse.

Det kan också bero på att ni nobbat någon som inte tål att bli nobbad (kan hända på arbetsplatser med), att vissa utser dig till hackkycklingen de tar ut sitt missnöje på vilket tyvärr sker ibland, eller att någon skrupelfri opportunist ser dig som ett hot mot sina intressen och mål som denne därför vill krossa.

Det kan till och med bero på att någon som trampat rejält i klaveret vill förstöra din trovärdighet och göra dig till syndabocken för att rädda sitt eget skinn.

Det kan även bero på att ni blir satta på att hjälpa till med att införa något nytt som många av era kollegor är emot så de börjar se er som ett hot och hata er på grund av det.

Har ni otur kan till och med vissa av era kollegor råka vara vän med era privata fiender av den genomruttnare sorten och de blir en förlängning av deras skitsnack och illvilja, som inte ens har något med er yrkesrelation att göra.

Detta kommer jag prata mer om längre ner för ibland beror den fientlighet och avighet ni råkar ut för på en arbetsplats på saker som hänt i ert privatliv och kan vara väldigt utbrett.

Många skitsnackare blir dessutom värre när man försöker få dem att sluta eftersom vissa har stora och känsliga egon som kan få dem att börja hata folk av väldigt små skäl och de kan bli närmast besatta av att tycka, tro och säga dåliga saker om er.

I värsta fall börjar skitsnackare bete sig så fientlig att det blir omöjligt för er att samarbeta, sprider dålig stämning på arbetsplatsen och förstör er arbetssituation.

De kan om det vill sig illa lyckas vända både chefer och kolleger mot dig.

Det i sin tur kan skapa rätt extrema situationer som kräver hårda tag innan man lyckas få stopp på dem.

Skitsnack på jobbet kan man bli utsatt för av många randiga skäl och det kan ha stor spridning

”Förtal är den feges hämnd och bedrägliga försvar.”

– Saint John Chrysostom

Skitsnack kan man alltså bli utsatt för av många randiga skäl utan att det kan betraktas som ens fel och det kan vara mycket mer utbrett än ni tror, ha uppstått och bero på saker utanför er arbetsplats och ha försiggått under lång tid utan att ni insett det och då kommer ni få jobba mycket hårdare för att få stopp på det.

På små och medelstora orten kan sånt ofta bero på konflikter ni haft med folk som är totala skitstövlar som vet att det de gör skadar andra men skiter i det eller till njuter av det, som ni varit tvungen att sätta ner foten mot ordentligt för att de ska lägga av då traditionellt fredsmäklande inte biter på dem och till och med kan ge dem blodad tand och göra dem värre.

Denna typ av människor kan jävlas med folk både genom att aktivt göra saker mot dem men också genom att underlåta att göra saker de är skyldiga att göra för dem som bägge kan vara väldigt skadligt, förutom då att även snacka skit om dem med flit.

De har ofta väldigt små och egennyttiga skäl till det och ibland skäl som jag skulle vilja kalla för sadistiska och verkar få nån sorts maktkick av att jävlas med och trycka ner andra, så de är definitivt inga goda människor.

Dessa kan drabbas av vad jag närmast skulle vilja kalla för patologiskt hat mot er om ni utmanar dem, men man är tvungen att sätta ner foten mot dessa och säga ifrån eller skälla ut dem efter noter när de beter sig för illa och skadligt så de inte vågar jävlas och visa öppen fientlighet lägre.

Dessa är ofta psykopatiska och hur lögnaktiga psykopater är kan ni läsa mer om i min artikel psykopater är mästare på att ljuga och dupera

Sen finns även de extremt egocentriska typerna som på fullt allvar anser att de har rätt att göra vad de vill och själva inte anser att de gör nåt fel.

Om man försöker prata förstånd med dem ifall deras beteende är för skadligt för en blir de oftast bara värre och dessa är oftast också bra på att ljuga och dupera.

Blir man till slut förbannad på dem vilket de flesta blir till slut (även om alla inte vågar visa det) anser de att man är ett galet psykfall och börjar snacka kopiöst med skit om en, som de dessutom på sitt störda egocentriska sätt anser sig ha rätt att göra.

Jag vet inte om man direkt kan kalla egocentriker för ondingar, men däremot är de ibland helt sanslösa på en nivå som gör en mållös.

Som exempel har nog alla haft riktigt jobbiga och störiga grannar av någon av dessa sorter som bara blivit värre om man försökt prata med dem så konflikten blivit total.

Är ni nyinflyttad på den orten och ingen känner er men många känner dem så kan det hämndskitsnack dessa oftast sätter igång med spridas väldigt snabbt och i värsta fall resultera i en utbredd hat och svartmålningskampanj mot er.

Som för en person jag fick höra om en sådan sak av som ni kan läsa om i mitt inlägg om hyresvärdar, störande grannar och ohederligt beteende.

Det finns även väldigt intoleranta och lättretliga människor som utan att ni direkt har gjort dem något eller saker de flesta skulle betrakta som småsaker kan börja irritera sig på helt vanliga saker hos er och ogillar er bara för att ni inte är, gör och tycker exakt som dem i allt och börja snacka en massa skit om er.

Det finns även olika sorters ideologiska fanatiker som asylaktivister, djurrättsaktivister, klimataktivister, vänsterextremister, radikalfeminister och islamister som också kan vara extremt intoleranta och lättretlig.

Men i deras fall beror det på en sorts hjärntvätt och dessa kan också bli en källa till skitsnack eftersom många av dem kan ha ett närmast patologiskt hat mot oliktänkande, så vissa likheter med ondingar har de.

Sen har vi de klassiska skvallerkärringarna och gubbarna som kan spekulera ihop rätt mycket skitsnack om andra som de övertygar både sig själva och sina bekanta om är sant.

I vissa fall kan era fiender oavsett typ ha snackat skit om er så länge och det fått så stor spridning att alldeles för många tror det är sant och kommer själva ha hunnit sprida det vidare.

I ett sånt läge där för många blivit inblandade i skitsnacket riskerar det även att bli självsvängande för till och med mer källkritiska personer som frågar runt innan kommer sannolikt bara få bekräftande svar angående skitsnackets sanningshalt.

Då kommer ni råka ut för nya fientliga eller aviga människor ni aldrig ens gjort något på alla möjliga ställen inklusive er arbetsplats och till slut kommer ni börja fundera på om hela välden blivit galen eller om ni bara har en enorm otur som råkar ut för sådant hela tiden.

Många nyttiga idioter sprider allt för gärna helt okritiskt skitsnack vidare

”Förtal är som falska mynt, de som inte vill fabricera dem sätter dem utan vidare betänkligheter i omlopp.”

– Diane de Poitiers

De nyttiga idioter (okritiska personer som lätt kan utnyttjas) som blivit inblandade kommer i många fall vägra erkänna eller inse att skitsnacket inte är sant eftersom deras självkänsla inte skulle klara av att de erkände för sig själva att de gjort er väldigt ont utan giltiga skäl, eller så kommer de bli livrädda för att förlora sitt rykte och anseende och framstå som idioter.

De kommer därför börja tolka allt ni gör och säger på ett sätt som ska bekräfta skitsnacket de tror på och medverkat till att sprida vidare för att kunna berättiga den skada de bidragit till att orsakat er och bete sig helt absurt och omöjligt mot er vilket kan göra er väldigt konfunderade.

De kan även anse att ni har er själv att skylla för att de trodde på skitsnacket och orsakat er skada bara för att slippa ta sitt ansvar om de mot all förmodan skulle erkänna att skitsnacket bara är just det när de blir överbevisade.

Det förstår nog alla är en helt absurd åsikt för det är aldrig ert fel att era fiender av långt i från giltiga skäl sprider ut kopiösa mängder skitsnack om er, eller i vissa andra fall skvallerkärringar och gubbar spekulerar ihop saker om er som de övertygar både sig själva och andra om är sant och att nyttiga idioter helt okritiskt sprider det vidare.

Skvallerkärringar och gubbar kan också vägra erkänna att de haft fel av ungefär samma skäl som nyttiga idioter och bete sig lika idiotiskt.

I deras fall har de ännu mer att förlora då det är de själva som spekulerat ihop skitsnacket och är källan, precis som i fallet med ska vi kalla dem ondingar som med flit sprider ut skitsnack för att skada er, eller egocentriker som inte ens anser att deras skitsnack är skitsnack och är helt oförmögna att inse det.

Mer källkritiska personer däremot kan reagera lite olika beroende på hur mycket heder de har då de föredrar fakta framför lögner, men de kommer sannolikt bli rätt förbannade på dem som lurat in dem i skitsnacket.

Dessa individer sammantaget kommer antagligen få er att känna det som ni befinner er i en helt absurd Monty Python film befolkad av galningar och har ni aldrig varit med om det tidigare kommer ni kanske inte tro det är sant först.

”Alla vill vi tro på budskap som tillfredsställer oss. Det spelar ingen roll hur långt från verkligheten de ligger. Men det är inte bara det; personer som utnyttjar denna del av den mänskliga psykologin lyckas ingjuta falskheter, kulturellt och socialt. Många personer är dessvärre beredda att göra vad som helst för att göra en lögn till sanning. De inser inte, eller vill inte se, att lögnen inte gagnar dem. Den gagnar dem som håller i trådarna.”

Blir en lögn till sanning om den upprepas tusen gånger?

Även om nyttiga idioter inte orsakat er skada med flit från början eller är källan till skitsnacket, så blir de i praktiken också dina fiender på grund av sin vägran att inse att de gjort fel, sluta med det och kanske till och med kompensera er för det om deras bidrag ställt till stor skada.

Ofta kommer de i stället börja snacka mer skit om er och tolka allt ni säger och gör emot er för att berättiga sig själva och det är antagligen en kombination av prestige, självkänsla och rädsla för att tappa ansiktet som orsakar det.

Även om folk egentligen inte vill dig något ont så kan de vara så indoktrinerade av dina fienders skitsnack att det omedvetet påverkar deras beteende gentemot dig, så de utan att inse det blir ett verktyg för dessa ska vill kalla dem onda individer och hjälper dem fortsätta orsaka dig skada.

”Man föredrar att tro på det man helst håller för sant.”

– Francis Bacon

Med det vill jag säga att många alldeles för okritiskt tror på skitsnack, låter det styra sitt beteende gentemot folk och dessutom sprider det vidare så de i värsta fall hjälper till att förstöra folks liv.

Dessutom är många för prestigebundna för att ens inför sig själva erkänna att de blivit lurade och hjälpt till att förstöra en människas liv och gör allt för att försöka berättiga det och tolka allt offret gör och säger på ett sätt som ska berättiga det, vilket ofta ställer till ännu mer skada för personen.

Börja jobba stenhårt för att se till att sanningen kommer fram och skitsnackarna blir avslöjade

I en extrem situation där en stor del av människorna på er ort och er bransch blivit insyltade och i praktiken era fiender måste ni helt enkelt lära er att låta det rinna av er om ni vill bevara er mentala hälsa så påminna er själva om att ni också har rätt att finnas till, inte behöver tolerera vad som helst och att det är de som gjort fel mot er och inte tvärtom.

Sen måste ni börja jobba stenhårt för att se till att sanningen kommer fram och skitsnackarna blir avslöjade, men det kan ta tid och bli en hård fajt för era fiender kommer inte vilja bli avslöjade och ha väldigt mycket att förlora.

Dessutom kommer många av de nyttiga idioterna som hunnit bli för djupt insyltade även de fortsätta vara era fiender ändå på grund av ren prestige och ovilja att erkänna att de gjort fel.

Är ni inte tillräckligt mentalt tuffa för att klara av det kan det andra alternativet för er vara att flytta till annan ort, och ibland kan ni till och med behöva flytta till en större ort i andra änden av landet för att komma bort från den hat och svartmålningskampanj era fiender iscensatt om det är riktigt illa.

Man måste sätta stopp för skitsnackarna på jobbet

Gör upp med baktalarna

  1. Konfrontera. Om någon snackar skit, fråga varför. Oftast mår skitsnackaren själv dåligt. Snackas det mycket skit på en arbetsplats bör chefen ta upp problemet.
  2. Tro på dig själv. Om någon snackar skit om dig, fråga andra människor om de tycker att påståendena stämmer. När du får veta att de inte gör det känns det bättre.
  3. Stäm av. Förekommer skitsnack om dig på flera olika håll? Prata med någon du litar på och stäm av. Kanske stämmer en del av snacket om dig?
  4. Säg ifrån. Om någon snackar skit om en gemensam bekant, säg att det inte är okej att prata på det viset.
  5. Kolla fakta. Innan du pratar skit om någon – ta reda på fakta. Förmodligen är det inte alls så illa som du trodde.
  6. Skvallra inte öppet. Prata med en vän du litar på i stället för att vädra dina åsikter i fikarummet.
  7. Tänk på följderna. Tänk på att den du baktalar eller sprider rykten om mår dåligt av det.
  8. Sära på er. Om du inte klarar av att jobba tillsammans med någon, kolla om det går att göra en omorganisation så att du inte behöver jobba med vederbörande.
  9. Erkänn dina brister. Erkänn för dig själv att du också skvallrar.

Skitsnack – så tystar du det

Råden i artikeln är rätt bra för mer ”normala” skitsnackssituationer på en arbetsplats och kanske även privat.

Ibland kan kan även chefen (förutsatt denne inte är insyltad), HR och huvudskyddsombudet på er arbetsplats hjälpa till att få stopp på den eventuella öppna fientligheten skitsnack kan leda till och markera att skadligt skitsnack om andra inte är okej.

Dold fientlighet och mer avgränsat skitsnack bakom ryggen som det ofta övergår till i stället är däremot svårt att få stopp på.

Det finns även en gräns för allt och när skitsnacket passerar en viss gräns och blir för skadligt räknas det inte bara som mobbning enligt arbetsmiljölagen utan till och med förtal och man är tvungen att sätta stopp för det och se till att sanningen kommer fram.

Detta oavsett om skitsnacket bara är begränsat till er nuvarande arbetsplats vilket det sällan stannar som då folk snackar skit åt sina privata vänner med, eller väldigt utbrett som i mitt worst case scenario och har sitt ursprung utanför er arbetsplats.

Skillnaden är bara hur mycket hårdare och längre ni måste jobba för att få stopp på det.

Om råden i artikeln inte hjälper och HR och huvudskyddsombudets insatser inte heller hjälper då det kan finnas väldigt hopplösa skitsnackare som sprider ut väldigt skadliga lögner så får man i värsta fall polisanmäla skitsnackare för förtal och kanske ofredande, om man har eller skaffar bevis för det som t.ex. vittnen, ljudinspelningar eller skriftlig dokumentation.

Ibland krävs det för att sätta stopp för dem eller för att någon sorts rättvisa ska skipas om skadan de orsakat är för stor så det inte räcker att de bara slutar.

Är inte det möjligt måste ni kanske börja både kampanja för sanningen och även förekomma skitsnackarna när nya personer kommer till ert jobb för att få folk att förstå att skitsnacket bara är skitsnack.

Det finns ett flertal olika sätt att göra det på, så välj det sätt som passar bäst för er specifika situation och förutsättningar och jobba hårdare än skitsnackarna för att motverka dem.

Ibland kan det till och med vara en enklare och effektivare lösning att börja kampanja och förekomma dem även om ni har de bevis som krävs för att kunna stämma dem och få dem fällda, så välj klokt.

”Vi har problem på min arbetsplats. En kollega talar mycket illa om en annan kollega till andra personer utanför arbetsplatsen och påstår en mängd saker som att hen flörtar med en annan kollega på plats och att hen smörat in sig hos chefen och så vidare. Personen som talar illa om kollegan är för tillfället tjänstledig och är på annan arbetsplats, men fortsätter där att sprida detta skitsnack.”

En kollega sprider skitssnack – vad kan vi göra?

Även om det slutar med att era skitsnackande kollegor blir tvungna att byta jobb för att chefen och HR tar tag i saken och de betett sig för illa så kommer de sannolikt fortsätta snack skit om er även om de byter arbetsplats.

Det kan snabbt förstöra era möjligheter att själv byta jobb om ni en dag skulle vilja det och kan resultera i att eventuella nyanställda bakvägen kommer vara inblandade i och tro på skitsnacket så de redan från start beter sig avigt och fientligt mot er och blir en förlängning av de ursprungliga personernas skitsnack och mobbning.

Egentligen måste ni avslöja skitsnackare och mobbare offentlig om ni misstänker att de kan fortsätta eller sprida sig till andra arbetsplatser och polisanmäla och stämma dem för förtal och ofredande eller göra det offentlig på annat sätt genom kampanjande och inte nöja er med att chefen eller HR löser det internt.

Markera att du inte tänker vara en del av skitsnacket på jobbet

”Var konsekvent och säg ifrån om skvallret börjar utvecklas till skitsnack på jobbet. Markera att du inte tänker vara en del av det. Här är det enklast att vara tydlig och rak.”

Därför snackas det så mycket skit på arbetet – så stoppar du det!

Man ska heller aldrig som ett av råden är låta sig dras in i den typen att ohederlighet, för de som helt okritiskt hjälper till att sprida skadligt skitsnack vidare är som sagt var i praktiken nyttiga idioter som blir utnyttjade och hjälper till att förstöra folks liv.

Ingen vill bli medvetet utnyttjad till sånt och dessutom kan man bli den som får ta smällen för det man blir inlurad i.

Den utsatte lär antagligen inte bli glad när denne fattar vad som pågår och förr eller senare kommer denne göra det och ju värre skada desto argare och mer hämndlysten kommer denne bli.

Skitsnacket kan ha uppstått på den aktuella arbetsplatser på grund av något, men ibland kan skitsnack som jag sagt tidigare förfölja en person så när denne kommer till en ny arbetsplats blir folk där på ett tidigt stadium indragna i det via sina privata vänner.

Det leder sen leder till mobbning och skitsnack även där och det skitsnacket kan ha hunnit sabba rätt många år av offrets liv redan innan.

Låt oss därför som ett pedagogiskt exempel anta att skitsnacket redan förstört rätt många år av dennes liv på alla plan och inte bara ett område och personen blivit så gammal att det inte längre går att reparera skadan och i praktiken kommer ha förstört resten av dennes liv med.

Nu pratar vi om så stor skada att personen i fråga lika gärna hade kunnat sitta i fängelse oskyldigt dömd senaste 5, 10, 15 eller kanske till och med 20 åren utan att det hade gjort någon större skillnad i hur mycket det hade förstört dennes liv.

En person som blir utsatt för så stor skada på grund av skitsnack kommer sannolikt bli väldigt arg och hämndlysten och dessutom ha väldigt lite eller kanske till och med ingenting kvar att förlora om denne upptäcker det när det redan är försent och dessutom ha moralisk rätt att skipa rättvisa.

Då kan det i värsta fall sluta väldigt illa för en om man blivit för djupt insyltad och blir en förlängning av det, för personen i fråga kan i värsta fall tro det är ni som ligger bakom det eller är en av de huvudskyldiga.

Man ska helt enkelt passa sig för att bli indragen i andras skitsnack och intriger och hellre ställa sig på den goda sidan.

Därför borde vi alla se det som vår moraliska plikt att för det första kritiskt granska skitsnack innan vi gör oss medskyldiga till det eftersom det oftast är mer eller mindre osant, överdrivet och starkt vinklat och även i möjligaste mån försöka hjälpa den utsatte att få stopp på det både på och utanför arbetsplatsen.

Chefer har ansvar för att sätta stopp för skitsnack på jobbet

Skitsnack eller skvaller?

Skvaller: är inte alltid dåligt. Lite prat om kändisar eller om bolagets högsta ledning kan bidra till att skapa gemenskap.
Skitsnack: är att prata illa och kanske ljuga om någon som inte är i rummet.

”Vissa människor är konfliktparasiter. De snackar bakom ryggen på folk och sätter i gång konflikter där de själva inte är inblandade. Sedan klappar de i händerna och gläds åt att det äntligen händer någonting. Som arbetskamrat kan man bemöta detta genom att inte haka på. Om någon kommer och snackar kan man säga ‘jaha, och vad vill du att jag ska göra åt detta?'”

När skitsnacket är i gång

Chefer har ett absolut ansvar för att ta tag i sådant här enligt arbetsmiljölagen så fega chefer som ställer sig på förövarnas sida och gör sig till en del av problemet för att de tror det blir enklast för dem bryter mot lagen.

Precis som i fallet med management by fear och chefer som är skitstövlar och är de som snackar mest skit om andra och skapar en skitsnackarkultur skapar det en ohälsosam arbetsplats med dåligt produktivitet och svårt att attrahera bra medarbetare, för bad news travels fast som man säger.

5 sätt att stoppa skitsnacket

Ta avstånd från snacket, avled genom att byta ämne.
Be den som snackar skit att ta upp problemet med berörd person.
Ta själv reda på om det ligger något i snack och rykten. Visar det sig finnas substans bakom, ta då upp problematiken med berörd person.
Var tydlig med hur ni som företag ska jobba med kultur och värderingar.
Får alla medarbetare blomma i sina roller blir det mindre avundsjuka och mindre skitsnack.

Så hanterar du de värsta skitsnackarna på jobbet

En chef kan åtminstone hjälpa till att få slut på skitsnack på den aktuella arbetsplatsen även om skitsnacket i sig är betydligt mer utbrett och om det är det kanske via sina privata chefsvänner hjälpa till att försöka få slut på det utanför arbetsplatsen med i den utsträckning det går.