Metoo har fått en del kvinnor att göra allt för lösa och godtyckliga anklagelser om sexuella trakasserier mot män

”Vad som räknas som sexuella trakasserier är sådant som gör att du känner dig kränkt och som är av sexuell karaktär. Det är den som är utsatt för trakasserier som avgör vad som är oönskat. För att det ska vara en fråga för arbetsplatsen ska det ske på arbetet eller i ett sammanhang som har med arbetet att göra, till exempel en konferens eller after work.”

Vad är sexuella trakasserier?

Fick höra talas om ett fall av obefogade anklagelser om sexuella trakasserier

Fick höra talas om ett fall av obefogade anklagelser om sexuella trakasserier på en arbetsplats där kvinnan på väldigt lösa grunder anklagat en man för det för att hon blev väldigt sur och arg p.g.a lite konstruktiv kritik och goda råd han i all välmening gav henne angående en sak som handlar om beteenden på arbetsplatser, hur man kan undvika vissa former av skitsnack och hantera oönskad uppvaktning från manliga kolleger som han varnade henne lite för.

”Jag har fått till mig från ett flertal håll om ett rykte som någon/några fått för sig att hitta på och sprida om mig. Ryktet går att jag är en av våra större kunders älskarinna och det är just därför som vi får stora projekt/jobb. Den andra delen av ryktet är också att jag då skulle fått företaget på grund av att jag är den personens älskarinna.”

Titta är det inte hon, älskarinnan?

Råd som han inte gav på skoj utan för att det kan uppstå rätt mycket skadligt skitsnack mot en om man inte är försiktig med vissa saker och det var helt uppenbart att han gav dessa som privatperson på sin fritid och inte som representant för arbetsgivaren vilket HR hos hans arbetsgivare försökte påstå bland många andra väldigt långsökta anklagelser de hävde ur sig i det ärendet.

Dessutom rekommenderade han henne bara att hantera det som han själv gör så man kan knappast hävda att det skulle vara könsdiskriminering heller då han är man, för i såna fall könsdiskriminerar han sig själv med så det faller på sin egen orimlighet.

Hon anklagade honom även för olaga hot i samma veva men då det är ett av det mest långsökta och grundlösa försök att anklaga någon för olaga hot jag hört talas och var en vantolkning av ett enda ord i ett stycke där han nämnde sina fiender som eventuellt kan ha varit i farten så nämner jag det bara i förbigående, för det skapar även funderingar angående hennes felaktiga anklagelse om sexuella trakasserier.

Redan nästa stycke i det han sa och många, många fler tar nämligen ifrån henne minsta lilla skäl att anklaga honom för olaga hot för han säger uttryckligen att hon inte är måltavlan och att han bara ute efter dem som eventuellt snackat skit om honom åt henne och en av hennes väninnor och att det enda han vill göra mot dem är polisanmäla dem för förtal (vilket inte är olagligt om de gjort sig skyldiga till det).

I varje fall grundlösa anklagelser som från kollegans sida som kan bero på att hon hakade upp sig på enstaka ord och meningar eller de goda råden som hon misstolkade och triggades av vilket i såna fall är beklagligt, men då borde någon har pratat förstånd med henne och lugnat ner situationen.

Oavsett så är hennes reaktion rätt underlig då inget av det han sa ens var riktat mot henne förutom det lilla sidospåret med det goda råden, så i detta fall är det närmast tragiskt.

Det han sa framstår på det stora hela bara som en fredstrevare där han vill ha hennes hjälp med att lösa en situation och därför även upplyser henne om vissa av sina fienders förehavanden mot honom utifall att de varit i farten igen och är roten till det.

Dessutom kastade hon även in en lös anklagelse om åldersdiskriminering mot en väninna baserat på nåt hon påstår att en annan person hört honom säga på en personalfest i en väsnig restaurang.

Han är själv säker på att han inte sagt exakt det denne tredje part påstår och den personen hon påstår har hört den saken har visst reagerat på och tolkat saker lite konstigt vid tidigare tillfällen med även i nyktert tillstånd.

Inte ens det han påstås ha sagt hade kunnat klassas som åldersdiskriminering då det inte var riktat mot någon som det framställts av den tredje parten, utan lät mest som om denne i fyllan och villan måste ha misstolkat något skämtsamt fyllesvammel.

Eventuellt så hörde den tredje personen fel då det var väldigt hög ljudnivå i lokalen eftersom alla var fulla inklusive denne och pratade och gormade rätt högt, så man hade till och med svårt att höra vad den man satt närmast och pratade med sa många gånger.

Han kan själv inte komma på exakt vad denne i såna fall skulle ha misstolkat på det sättet så lite konstigt, men konstiga saker händer ibland när folk är fulla.

Däremot sa han en annan sak i en diskussion som inte heller är åldersdiskriminering utan bara var en vanlig åsikt inom ramarna för det yttrandefriheten tillåter, som vissa kanske blev lite sur över då det var en liten skämtsam pik i helt normal samtalston gentemot deras generations intoleranta åsikter i vissa politiska frågor.

Detta kom en av cheferna och skällde ut honom för 10-15 minuter efteråt och var bland det mest absurda han varit med om på en personalfest, så det ställde till en rejäl härva.

Chefernas och HR:s beteende i denna historia är tvivelaktigt

Även chefernas och HR:s beteende i denna historia är tvivelaktigt, för de har visst alldeles för villigt och okritiskt tagit hennes ogrundade anklagelser som ett skäl för att kritisera honom, inte ge honom någon löneförhöjning, koppla in HR och utsatt honom för repressalier så det luktar illa om deras beteende och särskilt HR’s i detta fall.

”Endast om det framstår som uppenbart att det inte förekommit några sexuella trakasserier kan arbetsgivaren anses befriad från skyldigheten att vidta utredningsåtgärder”

Fördjupning till handbok mot sexuella trakasserier i arbetslivet

Han fick därför genomlida en onödigt lång och mycket vinklad HR utredning där det var rätt uppenbart att de letade efter ursäkter och försökte vända minsta lilla sak emot honom på ett rätt skamlöst och genomskinligt sätt som är lite suspekt då deras omdömen var alldeles för lösa och godtyckliga.

Dessutom till ingen nytta då det var så uppenbart att han varken gjort sig skyldig till olaga hot, åldersdiskriminering eller sexuella trakasserier då det inte skett på arbetstid och även om det gjort det inte kunnat klassas som någondera.

Då är till och med arbetsgivaren befriad från utredningsplikten enligt diskrimineringslagen, så de förvärrade bara situationen och utsatte honom av ett eller annat randigt skäl för otillåtna repressalier i stället för att bete sig objektivt.

Gällande olaga hot så är en arbetsgivare dessutom ingen domstol och kan inte godtyckligt bestämma vad som är eller inte är det och agera som en lynchmobb.

Man kan undra varför de ändå la ner så mycket tid och energi på det och på ett väldigt långsökt sätt försökte få det till både olaga hot, sexuella trakasserier, åldersdiskriminering och brott mot medarbetarpolicyn (de enda som bröt mot den var de själva om man läser det som står i den och relaterar det till de lagar vi har i detta land) med för den känsla jag får är att de letade efter ursäkter.

Chefernas och HR:s beteende gentemot mannen i fråga kan bero på okunnighet om lagen och och godtycklighet, men finns säkert andra förklaring med för arbetsgivaren verkar snarast in i absurdum ha försökt berättiga deras beteende och och grundlösa anklagelser än försökt stävja situationen genom att bete sig objektivt och opartiskt.

Dessutom är det visst andra gången hans arbetsgivare på ett väldigt absurt och närmast hårresande långsökt sätt försökt påstå att något han sagt eventuellt skulle kunna utgöra ett dödshot och de har visst gjort sitt bästa för att försöka vantolka och vända allt möjligt annat mot honom tidigare med.

Hur man hanterar mobbande chefer och kollegor

Min personliga reflektion angående detta är att något inte står rätt till här

Det kan möjligen vara så att en psykopatisk eller narcissistisk person och dennes lakejer (skrupelfria opportunister och nyttiga idioter) varit i farten och svartmålat honom och försökt vända allt och alla emot honom, antingen av hämndskäl om han råkat trampa dem på tårna eller för att förstöra hans trovärdighet om dessa gjort sig skyldiga till saker de inte vill bli avslöjade för och kanske lyckats lite för bra och skrämt upp de inblandade.

Psykopater är mästare på att ljuga och dupera

Men även personer som är borderline, neurotiska o.s.v. kan överreagera rejäl på saker och säkert sätta igång med hämndaktioner eller åtminstone rejäla dramer av rätt små skäl.

När det gäller denna typ av individer oavsett om dessa är chefer eller medarbetare så bör en arbetsgivare i första hand försöka prata förstånd med dem och hjälpa dem tolka saker på ett mer balanserat och sunt sätt och inte spela med i deras oftast extrema och obefogade överreaktioner och straffa deras måltavla för att göra dem nöjda.

Annars gör de saker 10 gånger värre än det behöver bli och förolämpar och kränker folk ännu mer i onödan.

En tredje kategori som kan ställa till det är fanatiker av olika sort som t.ex. radikalfeminister, vänsterextremister, islamister, militanta veganer o.s.v som oftast inte tål minsta lilla motsatt åsikt och kan börja beter sig riktigt horribelt och hatiskt mot dem som inte håller med dem i allt.

Feminister verkar ofta leta efter ursäkter att på väldigt långsökta och obefogade sätt sätt anklaga män för saker så de får en ursäkt för att trycka ner dem och sabotera för dem och kan vara en delförklaring till överreaktionen om det finns feminister inom ledningen på hans arbetsplats som är extremt intoleranta mot allt män gör.

Feministerna kartlägger och förföljer meningsmotståndare i totalitär anda

Feministerna ljuger för att skapa illusionen av att det fortfarande finns ett patriarkat som förtrycker dem och att alla män är våldsamma

Får någon i dessa kategorier sen panik och vill rädda sitt skinn till varje pris när de gjort sig skyldiga till grova saker leder det oftast till ännu grövre saker för de sätter ofta igång med renodlade svartmålningskampanjer mot sitt offer för att förstöra dennes trovärdighet förutom andra hämndaktioner.

Det kan skapa väldigt allvarliga situationer som tvingar måltavlan att gå till extrema längder i självförsvar.

Skitsnack om kolleger på jobbet är skadligt och måste sättas stopp för i tid

”En dålig konsekvens i kölvattnet av Metoo är de hämmande effekter som uppkommit i normalt socialt umgänge mellan könen. Av rädsla att bli anklagade för snusk och trakasserier har män belagt sig själva med munkavel. De vill inte riskera att en komplimang, flirt eller skämtsam ton uppfattas som en oönskad invit och får negativa konsekvenser för yrkeskarriär och livssituation. ”

Metoo och sedan? Del 4: Summering i halvtid

Sen har även metoo fått kvinnor i allmänhet att tro att lite vad som helst är sexuella trakasserier eller för den delen kvinnoförtryck, så det kan bli rätt rejäla överreaktioner ibland på grund av det med.

I vilket fall påmindes jag om att en del inte riktigt verkar ha förstått vad sexuella trakasserier är vilket #metoo hysterin tydligt visade på då det förekom en hel del falska och grundlösa anklagelser av den sorten och ända sen metoo hysterin sker såna här saker för ofta.

Tyckte därför det var på sin plats att förklarad det så ni inte i onödan anklagar män och skapar konflikter eller riskerar bli polisanmälda för det, eller går för långt över gränsen om ni är chefer eller jobbar på en HR avdelning.

Sexuella trakasserier måste ha skett på jobbet

”Din skyldighet träder i kraft så fort du på något sätt får veta om att någon på arbetsplatsen upplever sig utsatt för sexuella trakasserier. Det gäller händelser på arbetsplatsen men också sådant som händer utanför och på andra tider än ordinarie arbetstid om det finns ett samband med arbetet. Det gäller till exempel även händelser som inträffar under en tjänsteresa, på en fest som arbetsgivaren ordnar eller en utflykt som kollegor gör tillsammans.”

En kollega upplever sig sexuellt trakasserad av en annan kollega på en personalfest – behöver jag göra något som chef?

Det måste för det första ha skett på jobbet eller i ett sammanhang som har direkt med jobbet att göra som t.ex. en konferens eller av arbetsgivaren anordnad personalfest/after work.

Inte ens om ni hade gjort sexuella anspelningar som var uppenbart avsedda att vara kränkande eller ett försök att få till sexuell samvaro hade det räknats som sexuella trakasserier om ni hade gjort det på fritiden helt privat för diskrimineringslagen gäller inte på fritiden utan då gäller straffrättsliga lagar.

I fallet jag pratar om var de goda råden raka motsatsen till sexuella anspelningar med syftet att vara kränkande eller ett försök att få till sexuell samvaro och skedde dessutom privat på fritiden.

Därför uppfylls varken de objektiva eller subjektiva rekvisiten för sexuella trakasserier eller ens sexuellt ofredande som det annars hade kunna vara då det inträffade på fritiden i privata sammanhang, så kvinnans anklagelse mot mannen var dubbelt obefogad.

”Även sexuella trakasserier på fritiden – där de inblandade har samma arbetsgivare kan omfattas av arbetsgivarens utredningsskyldighet på det sättet att arbetsgivaren ska kontrollera vilka konsekvenser trakasserierna kan få för relationerna på arbetsplatsen mellan de inblandade och undersöka om det även förekommit sexuella trakasserier på arbetsplatsen”

Fördjupning till handbok mot sexuella trakasserier i arbetslivet

Sen har arbetsgivaren även ett utredningsansvar ifall det inträffat på fritiden om det kommer påverka arbetsrelationen, vilket oftast bara är fallet om de två har mycket med varandra att göra på jobbet.

Om det inte går att medla fram fred kanske någon av parterna då måste flytta till en annan avdelning, arbetsgrupp eller liknade mildare åtgärder då det inte skett på arbetsplatsen och därför inte kan utgöra ett brott mot diskrimineringslagen.

Då är det mer frågan om praktiska organisatoriska förändringar på grund av att samarbetet mellan de två kollegorna inte kommer fungera lägre.

”Sammanfattningsvis bör det skiljas mellan sexuellt våld och sexuella trakasserier. I den aktuella situationen har en kollega tvingat sig på en annan, vilket låter som att sexuellt våld har förekommit. Är detta fallet så kan det föreligga skäl för avsked alldeles oavsett om händelsen har utspelat sig på eller utanför arbetet.”

Kan vi avskeda kollegan som tafsar?

För att en arbetsgivare däremot ska få vidta repressalier mot förövaren för saker som hänt mellan kollegor på fritiden måste grövre saker ha hänt, som t.ex. att denne med våld försökt tvinga sig på någon eller våldtagit någon.

Det räcker alltså inte med ett eller ett mindre antal flörtigt SMS eller mejl skickat privat på fritiden avsett att försöka få till sexuell samvaro eller om någon stött på en kvinnlig kollega på krogen och frågat om hon vill följa med denne hem och ha sex.

Lagen och den rättspraxis som finns på området avgör vad som är sexuella trakasserier

”Sexuella trakasserier är ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Förutom kommentarer och ord kan det vara att någon till exempel tafsar eller kastar närgångna blickar. Det kan också handla om ovälkomna komplimanger, inbjudningar och anspelningar.”

Vad är sexuella trakasserier?

Jag har även varit på DO’s hemsida och studerat den rättspraxis som finns på området och goda råd angående beteenden på en arbetsplats och och hur man kan hantera och undvika vissa former av skitsnack och oönskad uppvaktning är med avseende på deras syfte inte i närheten av att kunna klassas som sexuella trakasserier utan snarast raka motsatsen.

Nedan tre fall åskådliggör på ett bra sätt vad som räknas som sexuella trakasserier på jobbet där det i ena fallet är frågan om rätt grova sexuella anspelningar/skämt som mycket väl kan upplevs som kränkande för den eller dem de riktas mot, i det andra fallet ett försök att få till sexuell samvaro och i det tredje fysiska sexuella närmanden som ger er en bra vägledning för när ni har skäl eller inte skäl att anklaga män för sexuella trakasserier så ni inte gör det i onödan.

”Ett annat exempel är när hon en varm dag tog av sig sin skjorta – hon hade t-shirt under – varpå arbetsledaren på ett kränkande sätt frågade om hon ”strippade”. När arbetslaget satt och åt lunch vid en eld på hygget drog arbetsledaren ofta sexuella skämt med förnedrande innehåll. Vid ett tillfälle när röken från elden blåste mot KN sa arbetsledaren riktat till henne att ‘röken far mot den som horat’.”

Arbetsledare på skogsbolag använde kränkande och sexualiserat språk

Ovan fall handlar om en arbetsledare för ett skogsbolag som upprepade gånger (flera gånger dagligen i 2 månader som det verkar) gjorde grova sexuella anspelningar och skämt som i många eller kanske alla fall var avsedda att kränka, riktade mot två tjejer som sommarjobbade på en plantering.

Dessutom sa de upprepade gånger ifrån men arbetsledaren brydde sig inte utan fortsatte trots att han därmed visste att de upplevde det som kränkande, men var han hans avsikt som det verkar att kränka så förklarar det varför han inte brydde sig.

Sedan särbehandlade han henne negativt gällande hennes arbetsprestation på ett kränkande sätt baserat på henne kön, så det är nog summan av alla dessa saker som gjorde att det gick över gränsen.

”Han talade bl.a. om sexuella spänningar i relationer på arbetet och fritiden. Han uppgav att ”om vi skulle ha samlag så skulle jag inte ha något emot det” men att han inte ville ha samlag med någon tillsvidareanställd eftersom det skulle förstöra den sexuella spänningen. Han uppgav även att han hade en idé om att de kunde resa bort tillsammans och att han då skulle fotografera henne. Han sa att hon vid en sådan fotografering t.ex. kunde hålla händerna för brösten och samtidigt hålla munnen öppen en millimeter eller en centimeter så att hon skulle framstå som så sexig som möjligt.”

Chef på konsertlokal gjorde ovälkomna sexuella närmanden

Ovanstående fall handlar om en chef på en konsertlokal som gjorde flera tydliga sexuell anspelningar och påtryckningar med syfte att få till sexuell samvaro med en tjej som sökte jobb där på en middag han bjöd ut henne till där de skulle diskutera hennes jobbansökan och missbrukade sin maktposition.

”Under en julfest tafsade företagets VD på en 19-årig kvinna, bland annat genom att lägga sin hand på hennes lår och föra handen upp över låret. Han försökte också att klämma in sin hand mellan kvinnans lår. Flera anställda har uppgett att de tyckte att VD:n uppträdde olämpligt.”

VD på elbolag tafsade på kvinna under julfest

En Vd gjorde handfasta sexuella närmanden där han både la handen på hennes lår, tog henne på rumpan och till och med försökte föra upp handen mellan hennes lår upprepade gånger under en julfest trots att hon motade bort honom varje gång och tydligt visade att hon inte ville.

Vid mer handfasta sexuella trakasserier som det VD:n i fallet ovan gjort sig skyldig till behöver det uppenbarligen inte ha pågått en lägre tid som i fallet med arbetsledarens verbala kränkningar, utan det räckte med att det skett ett par gånger under samma kväll trots att hon tydligt visade att hon inte vill redan första gången han gjorde det.

I de fall som klassats som sexuella trakasserier verkar det alltid vara frågan om upprepade sexuella anspelningar som är uppenbart kränkande, försök att få till sexuell samvaro genom nästan utpressningsliknade metoder eller handfasta sexuella närmanden som skett 1 eller flera gånger även efter att kvinnan visat att hon inte vill.

Ovan tre fall ger en bra fingervisning för när något är sexuella trakasserier men lättkränkta människor däremot kan tyvärr ha obefogade känslor av att vara kränk på ena eller andra sättet som de inte har stöd i lagen för och det är beklagligt.

Det ger dem ändå inte dem rätt att kasta ur sig grova och grundlösa anklagelser om sexuella trakasserier mot män som kan vara väldigt skadliga för dem.

Det är inte så att ens upplevelse av att vara kränk berättigar vad som helst och man bör försöka använda sitt sunda förnuft och tänka efter innan man anklaga folk om man blir sur över nåt, för när DO pratar om att det är din känsla av att vara kränkt som avgör så menar de om du blir kränkt av uttryckliga sexuella anspelningar, försök att få till sexuell samvaro eller tafsande.

Annars kommer det leda till att män på er arbetsplats kommer börja undvika er eftersom män inte vill riskera få en massa grova och obefogade anklagelser riktade mot sig på grund av småsaker eller ibland helt absurda och bakvända skäl.

Att till exempel nämna ett könsord i ett sammanhang som inte är en sexuell anspelning eller ett försök att få till sexuell samvaro utan i helt andra sammanhang räknas inte som sexuella trakasserier.

Om ni till exempel blir sur om någon ger er ett gott råd ni inte gillar och därför på ett väldigt långsökt sätt försöker få det rådet till sexuella trakasserier så räknas det närmast som hämndlystnad att anklaga mannen i fråga, för ett gott råd är varken en sexuell anspelning eller ett försök att få till sexuell samvaro.

Som exempel kan man säga att det är en väldigt stor skillnad i syftet mellan att säga till någon att dina bröst är så härliga och gör mig så pilsk så kan inte jag få klämma lite på dem som är en sexuell anspelning och att säga att desto större bröst man har desto mer oönskad uppmärksamhet och uppvaktning kommer man få av män och desto mer avund och skitsnack kommer det väcka hos andra kvinnor när man ger något ett gott råd.

Det är inte heller sexuella trakasserier att ge något ett gott råd i stil med att ju flörtigare du är på jobbet och ju mer du spelar på din kvinnlighet desto större risk är det för att andra kommer börja tro du försöker vinna oförtjänta fördelar och börja snacka skit om dig bakom din rygg på grund av det, för det är inte heller en sexuell anspelning eller ett försök att få till sexuell samvaro.

Blir man sur för att någon ger en ett gott råd ska man inte börja med grova och grundlösa anklagelser som hämnd utan då är det bättre att säga något i still med att ”jag behöver inte dina råd så ta och kör upp dem på något mörkt ställe”, så ber man åtminstone personen fara och flyga på ett någorlunda sakligt sätt och slipper göra sig skyldig ett till potentiellt brott.

#metoo rörelsen verkar ha fått en del kvinnor att tro att det kan göra hur godtyckliga och lösa anklagelser om sexuella trakasserier som helst mot män

”Kan det vara så att de som arbetar med frågan om kränkthet och trakasserier vill att kvinnor ska vara utsatta eftersom det passar in i den egna världsbilden om en patriarkal könsmaktsordning? Det frågar sig ARW:s jämställdhetskrönikör med anledning av en aktuell undersökning.”

Sommarkrönika av Lotta Knutsson Bråkenhielm: endast 4 % utsatta för sextrakasserier trots urvattnad definition

Jag har inte heller kunnat undgå att märka att liknade saker skett lite och då ända sen #metoo kampanjen som verkar ha fått en del kvinnor att tro att det kan kasta ur sig hur godtyckliga och lösa anklagelser mot män som helst.

Så är det naturligtvis inte för sunt förnuft och lagen med dess subjektiva och objektiva rekvisit och rättspraxis på området gäller fortfarande, så det finns något som kan kallas för lättkränkt.

”Vi kan även ta kvinnan som anklagade Lasse Kronér för sexuella trakasserier. Praktikanten hade “fått” flera hundratals sms som var kränkande enligt henne. Det är intressant hur hon uppfattade allt som väldigt kränkande men ändå blev tillsammans med honom efteråt. Men juste det var ju inte hemskt då men det är ju såklart hemskare och enklare att säga allt nu när deras förhållande har avslutats och #Metoo är enkelt att använda.”

#FalskAnklagelse? Har #metoo gått för långt?

Det enda som den sortens ska vi kalla det lättkränkta och obefogade eller ibland till och med hämndlystna beteende resulterar i är att dessa kvinnor skapar arbetsplatskonflikter helt i onödan och gör sig själva till ett arbetsmiljöproblem.

Dessutom riskerar de att bli polisanmälda och fällda för saker som förtal och förolämpning om mannen i fråga tar väldig illa upp över sådana obefogade och grova anklagelser som kan vara väldigt skadliga, för mäns känslor är precis lika viktiga som kvinnors även om vissa kvinnor inte verkar anse det.

”När det gäller trakasserier från chefer och arbetskamraterna visar tendensen från år 1999 och framåt en stadig ökning, i alla åldersgrupper, från cirka 10 procent för alla kvinnor och 3 procent för alla män till cirka 13 procent för kvinnor och fem procent för män.”

Vanligt med trakasserier på jobbet

Visst är sexuella trakasserier som även män kan bli utsatta för av t.ex. kvinnliga chefer är ett problem, men då många är lite väl lättkränkta och har en alldeles för låg nivå på vad de anser är sexuella trakasserier tror jag undersökningarna som säger att 10-13% per år anser sig vara utsatta överskattar problemet.

Sen är inte verkliga sexuella trakasserier den enda form av trakasserier man kan bli utsatt för på en arbetsplats heller och dessa andra former kan vara minst lika skadliga.

Det närmast ensidiga fokuset på sexuella trakasserier där män ofta anklagas på alldeles för lösa grunder är kanske att betrakta som könsdiskriminering mot män.

Nu kanske ni tror jag är kvinnofientlig men det beror bara på att ni inte vet att 90% av all arbetsplatsmobbning sker inom offentlig verksamhet och 90% av alla mobbningsoffer är kvinnor vilket en undersökning TCO och LO gjorde på 90-talet visade på, som i de flesta fall blir mobbade av andra kvinnor.

Mobbning är något som sker systematiskt under lång tid och är oerhört nedbrytande för mobbningsoffret medans sexuella trakasserier i det flesta fall är frågan om enstaka händelser som inte är i närheten av att kunna kallas för mobbning.

”Vad jag här publicerar är det första av en svit inlägg vars syfte är att komma fram till slutsatser och framåtblickar i spåren av #Metoo. Denna mäktiga rörelse som inneburit allt från avslöjanden och upprättelser, raserande av unkna förhållningssätt och mer jämställda könsrelationer till – i en del fall – falska anklagelser och förstörda liv. Detta och följande inlägg ges alltså ut i form av en bloggserie, och är därmed garanterat fria från refusering och censur.”

Metoo och sedan? Del 1: Teaterchefen och puman

En Intressant artikelserie som tar upp det som var både bra och dåligt med den masshysteri som kallas #metoo rörelsen och förutom gav vissa upprättelse fick rätt många andra att gå över gränsen och förstöra folks liv på kuppen.

Min åsikt är att vi måste hitta en balans i frågan för den ena ytterligheten är inte bättre än den andra och sexuella trakasserier är bara en form av många olika sorter trakasserier man kan bli utsatt för på jobbet som alla är ungefär lika skadliga, så man kan inte ensidigt fokusera på en form av trakasserier och ignorera alla andra former.

Det är lite som att #metoo rörelsen skapat någon sorts masspsykos i samhället som gör många kvinnor extrem överkänsliga för minsta lilla sak och män börjar bli rätt less på den snarstuckenheten, så det skapar ingen bra arbetsmiljö för någon.

”Kvinnor som arbetar på en mansdominerad arbetsplats är mer utsatta för trakasserier än kvinnor på en kvinnodominerad arbetsplats. Av de kvinnor som arbetar på en mansdominerad arbetsplats har 17 procent angett att de utsatts för trakasserier. Män som arbetar på en kvinnodominerad arbetsplats är i sin tur mer utsatta för trakasserier än på mansdominerade arbetsplatser. Ungefär 15 procent av män som arbetar i kvinnodominerade yrken har utsatts för sexuella trakasserier, visar enkäten.”

Svenska män trakasseras nästan lika mycket på jobbet som svenska kvinnor – arbetsplatsens dominanta kön har en avgörande betydelse

Visst är sexuella trakasserier som även män kan bli utsatta för av t.ex. kvinnliga chefer eller kollegor ett problem, men det är även falska eller ogrundade sådana anklagelser mot män.

Sexuella trakasserier är dessutom ofta frågan om enstaka händelser till skillnad från mobbning som sker systematiskt under långt tid och är oerhört nedbrytande för mobbningsoffer.

Till exempel fallet med arbetsledarens dagliga verbala kränkningar och negativa särbehandling baserat på kön gränsade nog till mobbning för där pågick det i 2 månader och tumregeln är att det ska ha pågått i 6 månader.

Det hade varit lika skadligt om det handlat om rena personangrepp i stället som är en annan form av trakasserier.

De flesta mobbade kvinnor blir mobbade av andra kvinnor på sin arbetsplats och inte sextrakasserade eller förtryckta av män

”Kvinnor står för 80 procent av anmälningarna av arbetssjukdomar på grund av kränkande särbehandling. Ilona Björk Bovin tror att män lider mer i det tysta, medan kvinnor har lättare att erkänna svaghet. Det är också vanligare med avundsjuka på kvinnodominerade arbetsplatser, hävdar hon. Och avund är en viktig drivkraft bakom mobbning.”

En av elva anser sig mobbad

Att avundsjuka är en vanlig faktorn till att kvinnor mobbar andra kvinnor är intressant och relaterar rätt starkt till varför killen vars historia jag tog upp i början som bakgrund kanske varande för det, för skitsnack och mobbning kan lätt uppstå i sådana fall.

”Kvinnor är mest utsatta för mobbning, men förövarna är till största del inte män utan andra kvinnor, visar en ny granskning. De arbetsplatser där det sker mest mobbning på är kvinnodominerade yrken inom skola, vård och omsorg.”

Fler kvinnor mobbar och mobbas

Då de flesta mobbade kvinnor blir mobbade av andra kvinnor på sin arbetsplats så tycker jag det närmast ensidiga och nästan maniska fokuset på sexuella trakasserier som ofta handlar om enstaka händelser och ibland leder till ogrundade anklagelser mot män, skadar både män och kvinnor.

Ytterligare läsning på min blogg

Positivt särbehandling, kvotering, lika utfall och jämställdhet

Kvinnor särbehandlas av polis, åklagare och domstol och döms mildare än män

Julian Assange kan vara ett offer för radikalfeministisk aktivism inom polisen och svenska kyrkan

Vad räknas som olaga hot, ofredande eller hets mot folkgrupp