Konflikthantering och psykopater

Frågan blir hur jag kan avgöra när problemen är uttryck för en legitim konflikt mellan två jämbördiga personer, och när det snarare handlar om att den ena personen p g a svårigheter på det personlighetsmässiga planet ställer till problem som helst inte alls bör ”lösas” med hjälp av kompromisser och allmän flathet.

Ibland är konflikter bara den enes fel

Det finns psykopatiska människor som vanlig konflikthantering inte biter på eftersom dessa är väldigt samvetslösa, egocentriska, lögnaktiga och skrupelfria.

Detta är något som de flesta organisationer har svårt att förstå så när en chef eller medarbetare beter sig så försöker de uppnå en kompromiss, eller så är den psykopatiske personen så bra på ljuga att offret blir syndabocken och får sitt liv förstört.

Fullblodspsykopater med 30 eller mer på skalan är ungefär 1% enligt äldre forskning och 2-4% enligt nyare , men forskningen har även visat att det räcker med att ha minst 10 på psykopatiskalan för att vara skadlig för andra och den organisation denne jobbar i, men tror mellan tummen och pekfingret 20 poäng på psykopatiskalan är gränsen där de börjar bli riktigt skadliga.

Den typen av delpsykopater är kanske 1 av tio till en av 20 beroende på grad av psykopatiska drag, och de är tillräckligt samvetslösa för att vara rätt ohälsosamma för andra de med.

Psykopater är bara mån om sitt eget skinn och håller sig bara i skinnet om de tvingas till det och förlorar för mycket på att inte göra det, men bakom ryggen kommer de fortsätta med så mycket jävelskap de tror de kan komma undan med ändå.

”Grundförutsättningarna för konstruktiv konflikthantering är att kunna lyssna på och förstå hur andra tänker, känner och tycker. Dessutom behöver man äga förmåga till självinsikt, för att se sin roll i en given situation. Därtill krävs en genuin vilja att utvecklas som människa. Det har inte psykopater.”

Konflikträdsla banar väg för psykopater på jobbet

Den konflikthantering chefer och HR traditionell får lära sig där grundsynen är att det aldrig bara är ens fel att två träter stämmer ofta inte ens när bägge är någorlunda normala, så hur klokt är det att låta konflikthantering styras av gamla klyschor och alltid försöka uppnå en kompromiss eller samförstånd?

Det är som att använda bondepraktikan för att försöka förutsäga vädret i stället för meteorologi enligt min uppfattning, och är oftast bara ett försökt att ta den enkla vägen för arbetsgivaren!

Det kommer fungera i de fall bägge parterna är någorlunda normala människor och är ungefär lika goda kålsupare men inte annars, och definitivt inte när man har med mer eller mindre psykopatiskt lagda personer att göra, för dessa är skrupelfria och oftast bra på ljuga, charma och dupera folk när de måste, så offret blir ofta syndabocken.

Läs även min artikel:

Har du en psykopat på jobbet?

För att lära dig mer om de specifika beteenden psykopater brukar uppvisa i arbetslivet.

Är du en psykopats måltavla?

En person som oftast är trevlig och charmerande men bakom ytan är väldigt känslokall, egocentrisk, självisk, manipulativ och bakfalsk, börjar snacka skit om och ställa till problem bakom ryggen på folk som inte gör som denne vill, ljuger om vad som egentligen hänt för att slippa straff, gör någon annan till syndabock för sina egna beslut och misstag genom kopiöst svartmålande, tar åt sig äran för andras jobb, får andra att göra dennes jobb o.s.v är med stor sannolikhet psykopatisk eller narcissistisk och definitivt skadlig för andra.

När en enstaka medarbetare är sån är det ett nog stort problem, men när det är chefen som är det, eller ännu värre chefen och en eller flera medarbetare i maskopi som utser någon till offer så blir det riktigt skadligt om de högre upp i organisationen inte vågar ta i problemet.

Chefer har dessutom ofta lite för hög trovärdighet i en organisation för undersökningar har visat att andelen psykopatiska personer är betydligt högre bland chefer, och dessutom ligger chefer bakom mer än hälften av all mobbning som förekommer på en arbetsplats, och desto grövre mobbning, desto vanligare är det att chefer ligger bakom den.

Chefer mesta mobbarna

Hur ska man hantera psykopater?

”Den enda som behövs för att det onda ska triumfera är att goda människor inte gör någonting”

Det viktigaste rådet när det gäller psykopater är att du måste lära känna dig själv och lära dig identifiera psykopater och deras manipulationsknep.

Mot en psykopat ska du inte heller vara för öppen eller dela med dig av dina svagheter för det är vad psykopaten letar efter så denne kan manipulera och utnyttja dig bättre, eller krossa dig.

Därför är boken omgiven av psykopater en bra introduktion till psykopater för vanligt folk.

En sak jag däremot inte gillar är att de flesta böcker och artiklar om psykopater ger rådet att hellre fly än illa fäkta när gäller psykopater eftersom man sägs inte kunna vinna över dem vilket jag anser är struntprat, men det kräver att man är rätt tuff och stryktålig själv, eller kan få hjälp av någon som är det.

Det sägs att 25% av alla som sitter i fängelse för grövre brott är psykopater så det går nog att anta att 25% av de som är medlemmar i en maffiaorganisation är det, och de håller ordning på varandra via scare tactics, men kan också knivhugga sina bundsförvanter i ryggen när det passar dem och tillfället är rätt, men de är inte oövervinneliga.

Även om psykopater är en sorts känslokalla monster så är de fortfarande människor av kött och blod och olika psykopater är olika smarta, och de flesta psykopater utom de mest extrema tror jag har en smärtpunkt där de inte längre tycker det är värt det, för annars hade t.ex maffian som är full av psykopater som dessutom är av den våldsamma sorten inte kunnat fungera.

Sen har vi vardagspsykopaterna som verkar i vanliga organisationer och ställer till det med mer dolt beteende.

Scare tactics är ibland kanske den enda form av konflikthantering som fungerar även när ni har har göra med en vardagspsykopat om ni är tuffare än denne är och genomskådar dens manipulationsknep, när möjligheten att avslöja denne inte finns eller de högre upp i organisationen vägrar ta i problemet.

Alternativt så är man tvungen att vara mycket listigare än psykopaten är och då krävs kunskap om hur de fungerar och hur man ska hantera dem så man kan upptäcka och kontra dem innan det är försent.

I stället för scare tactics som innebär vissa risker kan ni försöka lära er hur psykopater fungerar och agerar och fundera ut effektiva försvarsstrategier och motdrag mot deras påhitt, och även samla på er så mycket bevis ni kan för deras beteende så ni avslöjar dem om ni blir utsatt för en.

Det kan vara i form av mejl, ljudinspelningar, övervakningsfilmer, skriftligt på allt, skuggning, GPS spårning, snoka i telefonräkningar, kontokortsutdrag o.s.v. så de inte kan ljuga sig fria, men förvänta er att de kommer försöka ändå.

Var som en agent under täckmantel som infiltrerar psykopatens värld ( ni kanske redan jobbar för eller är ihop med en) så ändra inte beteende eller visa att ni fattat vad den håller på med utan låt denne tro att ni fortfarande är lurade, men i hemlighet samlar ni på er så mycket bevis ni kan för att avslöja denne efter att ni lämnat skutan, så har ni en chans att få tillbaka ert liv.

Omgiven av psykopater : så undviker du att bli utnyttjad av andra

”Du får reda på om din egen personlighetstyp är röd, gul, grön eller blå enligt det psykologiska DISA-systemet. Genom att bli medveten om hur du själv fungerar kan du se igenom och stå emot psykopatens avancerade manipulation.”

Boktips: Omgiven av psykopater : så undviker du att bli utnyttjad av andra

Omgiven av psykopater är en lättläst introduktion till vardagspsykopater för gemene man som inte ids traggla sig igenom mer vetenskapliga och torra böcker i ämnet, och tjejen i videon ovan tycker jag ger en bra och kortfattad sammanfattning av den så ni vet vad ni kan förvänta er.

Den ger tillräcklig grundförståelse för att göra dig medveten om hur dessa individer fungerar och hur man kan försvara sig mot dem genom att lära sig känna igen deras metoder, för hamnar du i konflikt med en psykopatisk, narcissistisk eller machiavellisk person måste du ha koll på sådant.

Författaren använder DISA modellen med färgbaserade personlighetstyper som är lite av pseudovetenskap så ta färgerna mer som pedagogiska idealiserade exempel på personlighetstyper som ger en grov vägledning, och de allra flesta har egenskaper från alla färger i varierande grad.

Författaren kan tillräckligt om psykopati och mänskligt beteende men har fått kritik från psykologer och beteendevetare för att han behandlar psykopati lite för slarvigt avseende referenser, källor och sånt, och har en populärvetenskaplig behandling av ämnet… men det beror på att boken riktar sig till vanlig folk och inte professorer i psykologi.

Boken är en bra och lättläst introduktion till psykopatiska och manipulativa personer för vanligt folk.

Boken ger exempel på hur den vanligare formen av vardagspsykopater kan bete sig beroende på vilken färg du är mest lik och vilka manipulationsknep de använder, och vad man rent praktiskt kan göra för att skydda sig mot manipulation från andra (inklusive manipulativa icke psykopater) beroende på vilken personlighetstyp man själv är mest lik.

En praktiskt inriktad bok som ger praktiska råd på ett lättförståeligt sätt för vanligt folk, och många kommer nog känna igen sig i ett eller flera av exemplen, och helt plötsligt förstå varför och hur de ska hantera liknande saker i fortsättningen.

T.ex. exemplet med den kvinnliga stalkern i boken verkar vara ett bra exempel på hur vardagspsykopater av det kvinnliga könet jobbar, men hon var inte så smart och de flesta kvinnliga psykopater jobbar nog mer i det fördolda än hon gjorde.

Vill ni lära er lite mer om beteenden som är vanliga hos kvinnliga psykopater kan ni läsa mitt inlägg:

Lär Dig Upptäcka Den Kvinnliga Psykopaten

*Jag har skrivit fler blogginlägg om psykopater som ni hittar under psykologi kategorin på denna blogg så läs gärna dem med för de bidrar alla till er förståelse av dessa individer.