Konflikthantering och psykopater

Frågan blir hur jag kan avgöra när problemen är uttryck för en legitim konflikt mellan två jämbördiga personer, och när det snarare handlar om att den ena personen p g a svårigheter på det personlighetsmässiga planet ställer till problem som helst inte alls bör ”lösas” med hjälp av kompromisser och allmän flathet.

Ibland är konflikter bara den enes fel

Det finns psykopatiska människor som vanlig konflikthantering inte biter på eftersom dessa är väldigt samvetslösa, egocentriska, lögnaktiga och skrupelfria.

Detta är något som de flesta organisationer har svårt att förstå så när en chef eller medarbetare beter sig så försöker de uppnå en kompromiss, eller så är den psykopatiske personen så bra på ljuga att offret blir syndabocken och får sitt liv förstört.

Fullblodspsykopater med 30 eller mer på skalan är ungefär 1% enligt äldre forskning och 2-4% enligt nyare , men forskningen har även visat att det räcker med att ha minst 10 på psykopatiskalan för att vara skadlig för andra och den organisation denne jobbar i, men tror mellan tummen och pekfingret 20 poäng på psykopatiskalan är gränsen där de börjar bli riktigt skadliga.

Den typen av halvpsykopater är kanske 1 av tio till en av 20 beroende på grad av psykopatiska drag, och de är tillräckligt samvetslösa för att vara rätt ohälsosamma för andra de med.

Psykopater är bara mån om sitt eget skinn och håller sig bara i skinnet om de tvingas till det och förlorar för mycket på att inte göra det, men bakom ryggen kommer de fortsätta med så mycket jävelskap de tror de kan komma undan med ändå.

”Grundförutsättningarna för konstruktiv konflikthantering är att kunna lyssna på och förstå hur andra tänker, känner och tycker. Dessutom behöver man äga förmåga till självinsikt, för att se sin roll i en given situation. Därtill krävs en genuin vilja att utvecklas som människa. Det har inte psykopater.”

Konflikträdsla banar väg för psykopater på jobbet

Den konflikthantering chefer och HR traditionell får lära sig där grundsynen är att det aldrig bara är ens fel att två träter stämmer ofta inte ens när bägge är någorlunda normala för det är oftare en som varit drivande och tvingat fram konflikten, så hur klokt är det att låta konflikthantering styras av gamla klyschor och alltid försöka uppnå en kompromiss eller samförstånd?

Det är som att använda bondepraktikan för att försöka förutsäga vädret i stället för meteorologi enligt min uppfattning, och är oftast bara ett försökt att ta den enkla vägen för arbetsgivaren!

Det kommer fungera i de fall bägge parterna är någorlunda normala människor och är ungefär lika goda kålsupare men inte annars, och definitivt inte när man har med psykopatiskt lagda personer att göra, för dessa är skrupelfria och oftast väldigt bra på ljuga, charma och dupera folk när de måste, så offret blir ofta syndabocken.

Läs även min artikel nedan för att lära dig mer om de specifika beteenden psykopater brukar uppvisa i arbetslivet.

Har du en psykopat på jobbet?

Är du en psykopats måltavla?

10 tecken på att du är en psykopats måltavla.

1. Visar omtanke (i smekmånadsfasen)
2. Psykopater kommer att studera dig noga
3. Psykopater framstår som en frälsare
4. Psykopater kommer att använda ett alias (om denne är okänd för dig)
5. En psykopat kommer att försöka charma dig
6. Psykopater kommer att försöka använda dig
7. Du kanske aldrig ser en psykopat komma
8. En psykopat kommer att prata på ett visst sätt
9. Lärd hjälplöshet (får dig att känna)
10. De kommer att isolera dig

En person som oftast är trevlig och charmerande men bakom ytan är väldigt känslokall, egocentrisk, självisk, manipulativ och bakfalsk, börjar snacka skit om och ställa till problem bakom ryggen på folk som inte gör som denne vill, ljuger om vad som egentligen hänt för att slippa straff, gör någon annan till syndabock för sina egna beslut och misstag genom kopiöst svartmålande, tar åt sig äran för andras jobb, får andra att göra dennes jobb o.s.v är med stor sannolikhet psykopatisk eller narcissistisk och definitivt skadlig för andra.

När en enstaka medarbetare är sån är det ett nog stort problem, men när det är chefen som är det, eller ännu värre chefen och en eller flera medarbetare i maskopi som utser någon till offer så blir det riktigt skadligt om de högre upp i organisationen inte vågar ta i problemet.

Chefer har dessutom ofta lite för hög trovärdighet i en organisation för undersökningar har visat att andelen psykopatiska personer är betydligt högre bland chefer, och dessutom ligger chefer bakom mer än hälften av all mobbning som förekommer på en arbetsplats, och desto grövre mobbning, desto vanligare är det att chefer ligger bakom den.

Chefer mesta mobbarna

Hur ska man hantera psykopater?

Det viktigaste rådet när det gäller psykopater är att du måste lära känna dig själv och lära dig identifiera psykopater och deras manipulationsknep.

Mot en psykopat ska du inte heller vara för öppen eller dela med dig av dina svagheter vilket många gör när de vill bonda med nya bekantskaper, för det är vad psykopaten letar efter så denne kan manipulera och utnyttja dig bättre, eller krossa dig.

Man är tvungen att vara mycket listigare än psykopaten är och då krävs kunskap om hur de fungerar och hur man ska hantera dem så man kan upptäcka och kontra dem innan det är försent.

En sak jag däremot inte gillar är att de flesta böcker och artiklar om psykopater ger rådet att hellre fly än illa fäkta när gäller psykopater eftersom man sägs inte kunna vinna över dem vilket jag anser är struntprat.

Det kräver däremot att man är rätt smart, tuff och stryktålig själv om man vill utmana dem och sätta hårt mot hårt, eller kan få hjälp av någon som är det.

Det sägs att 25% av alla som sitter i fängelse för grövre brott är psykopater så det går nog att anta att 25% av de som är medlemmar i en maffiaorganisation är det, och de håller ordning på varandra via scare tactics och terrorbalans, men kan också knivhugga sina bundsförvanter i ryggen när det passar dem och tillfället är rätt, men de är inte oövervinneliga.

Även om psykopater är en sorts känslokalla monster så är de fortfarande människor av kött och blod och olika psykopater är olika smarta, och de flesta psykopater utom de mest extrema tror jag har en smärtpunkt där de inte längre tycker det är värt det, för annars hade t.ex maffian som är full av psykopater som dessutom är av den våldsamma sorten inte kunnat fungera.

Sen har vi vardagspsykopaterna som verkar i vanliga organisationer och ställer till det med mer dolt beteende och är noggrannare och mer behärskade än våldsamma psykopater som är betydligt impulsivare och därför ofta går något som de åker fast för.

Scare tactics som man även kan kalla att sätta hårt mot hårt är ibland kanske den enda form av konflikthantering som fungerar även när ni har har göra med en vardagspsykopat om ni är tuffare än denne är, genomskådar dennes manipulationsknep och möjligheten att avslöja denne inte finns eller de högre upp i organisationen vägrar ta i problemet.

Dessutom kan psykopatens intriger och skitsnack ibland förfölja er till en ny arbetsplats om dennes tentakler når dit med, så folk börjar bete sig avigt och fientligt där med för att psykopaten lyckats svartmåla er.

Att bara byta jobb eller lämna en psykopat om ni stannar på samma ort eller till och med region av landet i de mer glesbefolkad länen är ingen garanti för att ni ska slippa ifrån deras intriger och lögner.

Det kan ibland hjälpa att fly eller vara enda alternativet och ni är åtminstone inte under deras direkta kontroll då om ni inte kan få dem att lägga av eller avslöja dem.

Vill ni veta mer om vilken spridning psykopaters lögner och intriger kan få och hur lögnaktiga de kan vara så läs min artikel Skitsnack om kolleger på jobbet är skadligt och måste sättas stopp för i tid  och min artikel Psykopater är mästare på att ljuga och dupera

  • Ha en förebyggande approach och håll er utanför deras radar.
  • Blir inte skrämda av dem och även om ni blir det så visa det inte.
  • Lär er att hålla er lugna mitt i stormen.
  • De vet precis hur de ska lägga skulden på andra så lyssna inte på dem.
  • Hitta ett sätt att styra över konversationen till att handla om dem.
  • Anmäl dem till HR på er arbetsplats varje gång de beter sig för illa. (se till att ha bevis först)

I stället för scare tactics som innebär vissa risker kan ni för att hantera psykopater lära er om och fundera ut effektiva försvarsstrategier och motdrag mot deras påhitt som videon ovan pratar om, som är ett mellanting mellan scare tactics och under cover tactics.

Men det räcker inte alltid och det är inte alltid möjligt att hålla sig utanför deras radar heller för vem som helst som är lämplig för tillfället kan bli deras nästa offer, till och med en tidigare bundsförvant.

Ni kan även använda under cover tactics och fundera ut hur ni ska kunna samla på er så mycket bevis ni kan för deras beteende så ni avslöjar dem om ni blir utsatt för en.

Detta kan vara lämpligt om det är er partner som är det och ni misstänker att denne kan bli våldsam om ni utmanar denne eller kommer lyckas utmåla er som en riktigt usel människa som hämnd om ni lämnar denne.

Det kan vara i form av mejl, ljudinspelningar, övervakningsfilmer, skriftligt på allt, skuggning, GPS spårning, snoka i telefonräkningar, kontokortsutdrag o.s.v. så de inte kan ljuga sig fria, men förvänta er att de kommer försöka ändå.

Var då som en agent under täckmantel som infiltrerar psykopatens värld ( ni kanske redan jobbar för eller är ihop med en) så ändra inte beteende eller visa att ni fattat vad den håller på med utan låt denne tro att ni fortfarande är lurade och deras lojala ”tjänare”, men i hemlighet samlar ni på er så mycket bevis ni kan för att avslöja denne efter att ni lämnat skutan, så har ni en chans att få tillbaka ert liv.

”In this video, Ross Rosenberg, M.Ed., CADC explains the very complicated and dangerous undertaking of protecting yourself when you uncover/unmask a covert narcissist and the dysfunctional relationship they trick you into. Because of their manipulative nature and the fact that they are often respected and even adored by others, taking them on directly is a big mistake.”

Kolla även igenom Ross Rosenbergs video om vad som kan hända om man försöker avslöja förtäckta narcissister som även är giltigt för psykopater så förstår ni att ni måste samla på er bevis som bortom rimliga tvivel avslöjar dem, för annars kan de lyckas ljuga sig fria, vända på steken och få er att framstå som förövaren och dem som offret, så var smarta och försiktiga.

Gaslighting och triangulering och är två vanliga metoder psykopater använder mot andra

”Det finns inget som narcissisten älskar så mycket som triangeldraman, det är liksom favoriträtten av alla soppor som någonsin kokats ihop i deras värld. Du ska heller inte tro att du slipper undan även om du är trygg i dej själv och inte ens tänker tanken på att beblanda dej med varken skvaller eller förtal. Narcissisten kommer nämligen att se till att du blir indragen i de allra märkligaste draman eftersom han på så sätt kan slå många flugor i en smäll. Smällar som gynnar honom och smällar som högst troligt blir förödande för dej.”

Triangeldrama: Hur narcissisten slår fler flugor i en smäll

Triangulering handlar kort och gott om att psykopater och narcissister blandar in en tredje part i er relation antingen för att göra er svartsjuk och osäker eller för att få er att inte gillar varandra så ni inte en vacker dag riskerar att slå er ihop mot honom eller henne och slutligen för att isolera er och göra er mer beroende av denne om de får alla att ogilla er blir ni helt beroende av dem.

Bästa sättet att skydda sig mot det är att ta allt en psykopat eller narcissist säger om andra med en väldigt stor nypa salt, men ni kan eventuell även behöva börja kampanja för sanningen.

När ni märker att någon eller till och med många oförklarligt börjat bete sig avigt och fientligt mot er konfrontera då denne/dessa och fråga varför och om det beror på att de fått höra dåliga och osanna saker om er.

”Gaslighting är en psykologisk manipulationsteknik, en form av lömsk och utarbetad hjärntvättning, ett mönster av vidriga och kränkande beteenden med avsikt att inte bara påverka dig, utan att fullständigt bryta ner dig som människa och sedan kontrollera dig.”

Så här blir du gaslightad av narcissister (förklarat i 32 punkter)

Gaslighting handlar om att psykopater och narcissister steg för steg bryter ner er med riktigt lömska metoder och lögner så ni till slut inte vet vad som är sant eller falsk och blir mer och mer beroende av och i princip hjärntvättas till att bli psykopatens slav.

De gör detta genom att med flit ljuga, förneka, förvanska och utelämna information för att få er att tro det de vill ni ska tro på och börja tvivla på er själva och vad som är sant eller falsk så de kan diktera er verklighet.

Sedan kritiserar, fördömer och förminskar de dig även i syfte att få dig att helt tappa självförtroendet och kan få er att börja tvivla på er själva och er mentala hälsa till slut.

Då triangulering är en del av gaslighting teknikerna och en av psykopaternas och narcissisternas favorittekniker så ingår det att även isolerar er och gör er helt beroende av dem genom förstöra ert självförtroende, vända er emot andra och andra emot er.

De går även längre än så i många fall och får även andra att tro att ni är galen, psykiskt sjuk, en lögnare o.s.v. med sina lögner och manipulationsknep, för att ingen någonsin ska tro på er eller det ni eventuellt säger om psykopaten eller vilja umgås med er.

Jag rekommenderar er starkt att läsa igenom listan med de 32 punkterna för hur ni kan bli gaslightade så ni förstår hur lömsk gaslighting är och hur mycket ni eventuell kommer behöva försvara er mot och försöka motverka psykopaters och narcissisters onda och manipulativa spel.

All kritik är inte gaslighting

Tänk dock på att de vanliga fraserna ibland används av icke psykopater med på ett normalt sätt och att kritik ibland är berättigad så ni inte går och blir nojiga och tror alla som kritiserar er gaslightar er.

Vissa kan ibland vara brutalt ärliga och utdela en hel del berättigad kritik och moralkakor och kan även bli rätt arg på er om ni beter er för illa, men dessa är inga psykopater utan tycker bara det är viktigare att åtgärda allvarliga problem än hålla sig väl med alla när folk går för långt.

För egen del kan det kanske vara bekvämt att ägna sig åt självbedrägeri i dessa fall och avfärda dem som psykopater så man ska slippa ta åt sig i de fall kritiken faktiskt är berättigad.

Dessa kan det löna sig att prata med och förklara att ni blir ledsna när de är så brutalt ärliga och att ni skulle vilja att de ger sin kritik på ett lite mildare sätt i framtiden.

Det kan de mycket väl ha förståelse för då de inte som psykopater saknar samvete förutsatt ni faktiskt kommer lyssna på dem när det pratar snällt med er istället.

De tycker som sagt var det är viktigare att åtgärda det de anser vara allvarliga problem än skona folks känslor och tar i så hårt som de tvingas till, ungefär som poliser när de jagar efter och tar fast kriminella.

Men folk kan ibland ha för låg nivå på vad de retar sig på och då kanske ni måste börja säga ifrån istället så de låter er vara ifred och acceptera att ni inte kommer bli vänner.

Sen finns tillfällen då kritiken befinner sig i en gråzon och personen som utdelat den anser det vara berättigat medans ni inte gör det och då måste ni avgöra om ni vill bry er eller ej.

Psykopaters kritik däremot är i princip aldrig berättigad och även om den är baserad på ett korn av sanning så gravt överdriven och vinklad som det går och enbart avsedd att bryta ner och knäcka er så ni ska bli lydiga slavar åt denne eller för att krossa er.

Omgiven av psykopater : så undviker du att bli utnyttjad av andra

”Du får reda på om din egen personlighetstyp är röd, gul, grön eller blå enligt det psykologiska DISA-systemet. Genom att bli medveten om hur du själv fungerar kan du se igenom och stå emot psykopatens avancerade manipulation.”

Omgiven av psykopater : så undviker du att bli utnyttjad av andra

Omgiven av psykopater är en lättläst introduktion till vardagspsykopater för gemene man som inte ids traggla sig igenom mer vetenskapliga och torra böcker i ämnet, och tjejen i videon ovan tycker jag ger en bra och kortfattad sammanfattning av den så ni vet vad ni kan förvänta er.

Den ger tillräcklig grundförståelse för att göra dig medveten om hur dessa individer fungerar och hur man kan försvara sig mot dem genom att lära sig känna igen deras metoder, för hamnar du i konflikt med en psykopatisk, narcissistisk eller machiavellisk person måste du ha koll på sådant.

Författaren använder DISA modellen med färgbaserade personlighetstyper som är lite av pseudovetenskap så ta färgerna mer som pedagogiska idealiserade exempel på personlighetstyper som ger en grov vägledning, och de allra flesta har egenskaper från alla färger i varierande grad.

Författaren kan tillräckligt om psykopati och mänskligt beteende men har fått kritik från psykologer och beteendevetare för att han behandlar psykopati lite för slarvigt avseende referenser, källor och sånt, och har en populärvetenskaplig behandling av ämnet… men det beror på att boken riktar sig till vanlig folk och inte professorer i psykologi.

Boken är oavsett en bra och lättläst introduktion till psykopatiska och manipulativa personer för vanligt folk.

Boken ger exempel på hur den vanligare formen av vardagspsykopater kan bete sig beroende på vilken färg du är mest lik och vilka manipulationsknep de använder, och vad man rent praktiskt kan göra för att skydda sig mot manipulation från andra (inklusive manipulativa icke psykopater) beroende på vilken personlighetstyp man själv är mest lik.

En praktiskt inriktad bok som ger praktiska råd på ett lättförståeligt sätt för vanligt folk, och många kommer nog känna igen sig i ett eller flera av exemplen, och helt plötsligt förstå varför och hur de ska hantera liknande saker i fortsättningen.

T.ex. exemplet med den kvinnliga stalkern i boken verkar vara ett bra exempel på hur vardagspsykopater av det kvinnliga könet jobbar, men hon var inte så smart och de flesta kvinnliga psykopater jobbar nog mer i det fördolda än hon gjorde för de vill oftast inte bli avslöjade.

Vill ni lära er lite mer om beteenden som är vanliga hos kvinnliga psykopater kan ni läsa mitt inlägg:

Lär Dig Upptäcka Den Kvinnliga Psykopaten

*Jag har skrivit fler blogginlägg om psykopater som ni hittar under psykologi kategorin på denna blogg så läs gärna dem med för de bidrar alla till er förståelse av dessa individer.