Att tänka på när man utvärderar psykopati enligt en psykopatichecklista

PPI-R som presenteras i boken Omgiven av psykopater är en alternativ checklista för att utvärdera psykopati som kan användas i stället för den klassiska Psychopathy Checklist–Revised (PCL-R), men man får inte vara för ytlig och godtycklig när man använder dessa checklistor.

Till exempel tycker jag exemplen på ledare som klassats som psykopater enligt PPI-R av upphovsmannen var lite för endimensionellt där både Hitler och Churchill klassades som det.

Läs mer om boken omgiven av psykopater i mitt inlägg här.

konflikthantering och psykopater

Var Winston Churchill psykopat eller hjälte?

Visst var Churchill även politiker och som sådan intresserad av makt, så vissa gemensamma drag kanske han hade med psykopater.

Men makt kan man även vilja ha för att kunna förändra saker till det bättre, så enbart maktlystnad i sig är inte ett tecken på psykopati, utan avgörande är snarare varför och hur man använder den.

Tror ändå Churchill mer var den klassiska kompromisslösa hjältetypen, och för att kunna besegra onda människor är dessa oftast tvungen att vara tuffa och kompromisslösa.

Den stora skillnaden är att dessa slåss för det goda och gör det för andras skull med, vilket är raka motsatsen till en psykopats drivkrafter.

En psykopat bryr sig inte om något annat än sig själv medans en kompromisslös hjälte bryr sig väldigt mycket om de som är goda, till och med så mycket att denne kan vara beredd att offra sitt eget liv för deras skull.

Däremot bryr sig en kompromisslös hjälte inte särskilt mycket om de onda och gör det som krävs för att sätta stopp för dem, men det är inte psykopati utan handlar om moraliska värderingar och ställningstaganden.

Var Hitler psykopat eller narcissistisk?

”Psychopaths commit suicide less than narcissists do. I think there’s some sense of despair within a narcissist that doesn’t really exist inside a psychopath—the narcissist is suffering, because deep down in his soul he knows it’s empty. Also I think the whole thrill-seeking, risk-taking side of psychopathy—the lack of fear of punishment that accompanies it—doesn’t really describe the classic narcissist, for whom criticism and or punishment may matter a great deal.”

Questions for John Seabrook

Sen tror jag inte Hitler var fullblodspsykopat heller hur konstigt det än kan låta för det faktum att han tog livet av sig när slaget var förlorat motsäger det.

Sen hade en fullblodspsykopat nog inte heller fått magsår och andra stressrelaterade symptom som Hitler hade för fullblodspsykopater är rätt iskalla.

Jag tror en psykopat snarast som många andra högt uppsatta nazister gjorde hade suttit i Nürnberg rättegångarna och helt obesvärat ljugit sig blå för att försöka slippa så lindrigt undan som möjligt och berättiga sitt beteende.

Hitler var kanske bara en politiskt övertygad fanatiker med vissa psykopatiska drag och någon annan störning som t.ex. narcissism, som var övertygad om att hans syn var den rätta.

Det är också en sorts galenskap men det är inte samma sak som att vara fullblodspsykopat.

Amerikanska presidenter och psykopati

Sen kan John F. Kennedy, Bill Clinton och Bush Jr. mycket väl ha varit det, men Bush Jr. verkar jobba väldigt mycket med välgörenhet för skadade soldater numera, så han kanske har dåligt samvete vilket psykopater inte har.

Bush Jr. Kan å andra sidan fejka sitt engagemang så man måste ingående utreda hur djupt och äkta hans engagemang är, och hur mycket tid, hårt arbete och pengar han lägger ner på det.

Tänk ett steg längre när ni utvärderar psykopati

Man måste kanske tänka ett steg längre innan man klassar någon som psykopat än upphovsmannen till PPI-R testet verkar ha gjort i sin listning när man tar fram resultaten?

*Jag har skrivit fler blogginlägg om psykopater som ni hittar under psykologi kategorin på denna blogg så läs gärna dem med för de bidrar alla till er förståelse av dessa individer.