Lär dig känna igen en psykopat och se tecken på psykopati

”En person med psykopatiska drag saknar helt, eller har brist, på empati. De kan dock ha intakt kognitiv empati, det vill säga att de är skickliga på att läsa av andra människor. Däremot saknar de affektiv empati, alltså känslomässig empati. De upplever inte känslor men är bra på att manipulera och spela på andras känslor.”

Personer med psykopatiska drag finns mitt ibland oss

En bra artikel av en specialist inom psykiatri som ger en bättre förståelse av vad en psykopat är för det flesta använder begreppet alldeles för lättvindigt.

Antingen tror de att det är seriemördare och massmördare som menas, eller så tycker de att alla som blir arg på dem är psykopater även om det är berättigat att bli det för att de beter sig som skit.

Det senare har jag märkt är rätt vanligt bland yngre människor som tycker de har rätt att göra vad de vill och tycker man är en psykopat om man skäller på dem när de för femtioelfte gånger skiter fullständigt i andra, eller tycker det är kul att jävlas på pin kiv som ungdomar ibland gör av omognad.

Deras beteende kan möjligen bero på viss grad av psykopati eller narcissism, men mest troligt är de bara väldigt ouppfostrade och bortskämda och lider av det sk. ”fjortissyndromet” och snackar skit för att slå ifrån sig berättigad kritik lite som när de kallar sina föräldrar för psykfall om de skäller på dem och blir arga.

Numera är det även vanligare att föräldrar curlar sina barn än uppfostrar dem, så de får aldrig lära sig gott uppförande.

”Vissa begår massmord, andra planerar seriemord. Vissa är dina grannar, vänner, partners eller borgmästare, och kanske gör de aldrig något motbjudande i ljuset, men privat gör de det. Oavsett om det är genom planer, hån, likgiltighet, undvikande av ansvar eller minimering av andra personers prestationer, försöker en sådan person alltid hävda sig själv. Detta är vad man kallar för en psykopat, och även om det kan vara svårt att tro så finns det många av dem där ute.”

Du känner förmodligen en psykopat

Psykopater finns i varje fall lite här och där så ni kan om ni har otur risker att stöta på dem både i ert yrkesliv, ert privatliv och i värsta fall gifta er med en, så det kan vara viktigt att lära sig känna igen dem innan det händer.

30 varningsflaggor hos manipulativa människor som är tecknen på psykopati

”Så vad är annorlunda med den här listan? Tja, för det första handlar den specifikt om relationer. Men den handlar också om dig. Varje punkt kräver introspektion och självmedvetenhet. För om du vill upptäcka giftiga människor kan du inte fokusera helt på deras beteende— Det är bara halva striden. Du måste också känna igen de röda flaggorna i ditt eget hjärta. Då är du redo för allt.”

 1. Du känner dig på tå runt denna person, men du vill fortfarande att denne gillar dig.
 2. De håller inne med uppmärksamhet och undergräver din självkänsla.
 3. Överöser din Facebook-sida med komplimanger, smicker, sånger och dikter.
 4. Förklarar dig snabbt som sin själsfrände.
 5. Jämför dig med alla andra i livet. Ex-älskare, vänner, familjemedlemmar och din eventuella ersättare.
 6. Lögner och ursäkter.
 7. Inga rädsloreaktioner.
 8. Förolämpar dig med en nedlåtande, skämtande typ av attityd.
 9. Använder sociala nätverk för att framkalla avundsjuka och rivaliteter samtidigt som de ger sken av oskuld.
 10. Du inser att att du är tvungen att leka detektiv.
 11. Omger sig med tidigare älskare och potentiella partners.
 12. Överdriver känslor medan de inte uppvisar några av dem.
 13. Du är den enda som ser deras sanna jag.
 14. Anklagar dig för känslor som de avsiktligt provocerar fram.
 15. Kan inte sätta sig i dina skor, eller någon annans för den delen.
 16. Du är indragen i ständiga samtal om deras ex.
 17. Du finner dig tvungen att förklarar de mest grundläggande delarna av mänsklig respekt för en fullvuxen man / kvinna.
 18. Fokuserar på dina misstag och ignorerar sina egna.
 19. Plötsligt och helt uttråkade av dig.
 20. Den ultimata hycklaren.
 21. Ibland verkar det som om de har glömt vem de ska vara runt dig.
 22. En ovanlig mängd ”galna” människor i deras förflutna.
 23. Smickrar dina djupaste osäkerheter.
 24. Kommentarer ofta vad du har på dig och hur du ser ut.
 25. Du är rädd för att varje kamp kan vara din sista.
 26. Besatt av att förnedra framgångsrika, snälla och glada människor.
 27. Gaslighting. Förnekar blatant sitt eget manipulativa beteende och ignorerar bevis när de konfronteras med det.
 28. De förväntar sig att du kan läsa deras tankar.
 29. Själviskhet och en förkrossande törst efter uppmärksamhet.
 30. Dina känslor.

30 Red Flags of Manipulative People

Psykopatichecklista som förklaras lite längre ned är mer avsedd för kliniska diagnoser av psykopati men i det vardagliga livet kan det vara lättare att titta efter mer praktiska kännetecken som är specifika för förhållanden och lätta att känna igen, och dessa går nog även att till stor del applicera på vänskaps och arbetsrelationer med vissa modifikationer.

Därför vill jag tipsa er om denna lista på 30 vanliga tecken på att ni har ett förhållande med en manipulativ person som även lekmän direkt kan använda sig av, och punkterna ger även en bra bild av hur ett förhållande med en psykopatiskt lagd person kommer vara.

Varje punkt är ytterligare förklarad på sidan jag länkar till ovan.

Många av tecken är allmängiltiga för manipulativa människor och inte bara psykopater, och vissa av tecknen tycker jag passar bättre in på narcissister än psykopater, men bägge är å andra sidan giftiga människor.

Det finns även ett relationsinriktat psykopatitest på denna sajt som kan vara intressant för er som misstänker att er partner är psykopatiskt lagd.

De fyra viktigaste kännetecknen hos en psykopat

De ”hörnstenar” som spelar störst roll och som förklarar det allra mesta är följande:

 1. Egocentriciteten
 2. Det flacka känslolivet/ingen empatisk förmåga
 3. Avsaknad av samvete
 4. Duperings- och manipulationsförmåga

Det är egocentriciteten som är motorn i störningen.

Duperings- och manipulationsförmågan , tillsammans med obesvärade lögner är drivmedlet.

Det flacka känslolivet och avsaknaden av samvete innebär att det finns inga bromsar.

Dessa fyra ”hörnstenar” får sammantaget till följd att psykopaten är som ett livsfarligt fordon, som inte låter sig styras eller hejdas.

Psykopatens viktigaste drag

Det är svårt att avgöra om någon är psykopat utan djupare kännedom och ni bör först och främst läsa igenom sidan jag länkar till ovan som går igenom de 4 viktigaste hörnstenarna hos psykopater och hur det påverka deras beteende.

Sen kan ni kolla igenom videon ovan innan ni går vidare till psykopati.se och läser deras förklaring av punkterna i psykopatichecklistan.

Psykopatichecklistan – lär dig känna igen tecken på psykopati

”Likväl väljer psykopati.se att utgå från listan, så som en mall och stomme i beskrivningen av personlighetsstörningen. Detta förväntas underlätta för lekmannen, som därmed både får listan och störningen presenterad på ett förhoppningsvis lättfattligt sätt.”

Psykopatichecklistan

Webbsajten psykopati.se har kanske inte världens modernaste layout och utseende, men har en av de mest lättförståeliga förklaringarna av vad de olika punkterna i PCL-r checklistan (Psychopathy Checklist–Revised) för utvärdering av psykopati betyder och hur de ska tolkas.

Det underlättar för lekmän att tillämpa dem på personer man känner väl, och ger en bra inblick i hur psykopater fungerar på ett kortfattat sätt.

Sen räcker det inte att läsa rubrikerna i checklistan utan ni måste förstå den djupare innebörden i dem med för att kunna tolka dem på rätt sätt, så läs psykopati.se’s kortfattade förklaring av dem för då kommer ni bättre förstå den verkliga innebörden av varje punkt och hur de påverkar psykopatens beteende.

Faktor 1: Aggressiv narcissism

 • Charm
 • Grandios självuppfattning
 • Patologiska lögner
 • Manipulativ
 • Avsaknad av skuld eller ånger
 • Ytliga förbindelser
 • Avsaknad av empati
 • Oförmåga att ta ansvar för egna handlingar
Faktor 2: Socialt avvikande livsstil

 • Behov av stimulation/Lätt uttråkad
 • Parasitisk livsstil
 • Dålig kontroll över beteende
 • Tidiga beteendeproblem
 • Avsaknad av realistiska framtida mål
 • Impulsivitet
 • Oansvarig
 • Ungdomsbrottslighet
 • Återdragning av villkorlig frigivelse
Element som inte associeras med någon faktor

 • Promiskuöst sexuellt beteende
 • Många korta giftermål
 • Kriminell mångsidighet

Källa: PCL-R

Ovan listar jag punkterna i psykopatichecklistan men det räcker inte med punkterna i checklistan om ni inte har förstått vad varje punkt verkligen innebär och hur de ska tolkas, så vill ni lära er känna igen tecken på psykopati måste ni jobba lite för det.

Det är även rätt många kriterier som måste vara uppfyllda för fullblodspsykopati, men man behöver inte vara fullblodspsykopat med 30 eller mer på skalan utan det räcker med 10 eller mer för att en person ska kunna vara skadlig för andra beroende på vilka punkter de får höga poäng på då vissa saker är mer skadliga än andra.

Men då kanske inte på en våldsamt kriminellt sätt, utan kanske ett mer utstuderat intrigerande, lögnaktigt, bedragande och kanske mobbande sätt, och sådana halvpsykopater finns det rätt många av.

Som exempel 2 poäng på vardera punkterna nedan för beteenden man helt säkert kunnat observera:

 • Uppblåst självkänsla.
 • Patologisk lögnare.
 • Bristande självkontroll.
 • Parasitisk livsstil.
 • Patologisk oförmåga att acceptera ansvar för sina egna handlingar.

Ger endast 10 poäng, men summan av dessa beteenden utgör ingen särskilt trevlig person som man vill ha något att göra med, trots att denne är långt i från någon fullblodspsykopat med 30 eller mer på skalan baserat på det man är säker på.

Sen är en t.ex. sexmissbrukare ingen man vill vara tillsammans med av förklarliga skäl men denne kanske bara får 1 poäng för brist på kontroll över sitt beteende, 2 poäng för sexuell promiskuitet och 1 poäng för patologisk lögnare då denne inte ljuger jämt men om allt som behövs för att dölja sin otrohet vilket bara ger 4 poäng.

Denne är då endast skadlig för sin partner och kanske sina många sexpartners och deras partners om den lovat guld och gröna skogar åt dem med, men ihop med en sådan vill man inte vara och kanske inte vara vän med heller.

Innan man går och tror var och var annan är psykopat måste man försöka göra en seriös och objektiv utvärdering, och då krävs kunskap om vad psykopati verkligen är och hur man ska använda psykopatichecklistan, och psykopati.se’s kortfattade förklaring av punkterna i listan är snabbaste sättet att komma igång.

Vill ni veta mer om hur jag tror man ska tänka när man använder psykopatichecklistan som komplement till psykopati.se’s förklaring kan ni läsa mitt inlägg

Att tänka på när man utvärderar psykopati enligt en psykopatichecklista

Den exakta diagnosen är inte viktigast utan hur ni ska hantera situationen

”För den vanlige människans del är den exakta diagnosen inte det viktigaste ifall man har stött på en person som eventuellt kan vara en psykopat. Det viktigaste är att veta vad man ska göra i så fall.”

Om diagnoser av psykopati

På ovan sida kan ni ta del av andras diskussioner angående diagnosticeringen av psykopati och hur ni ska tänka och resonera kring det rent praktiskt och hur man ska hantera situationen, så det rekommenderas läsning av dessa diskussioner med.

Det viktigaste är nämligen inte exakt hur psykopatisk en person är utan hur ni ska hantera skadliga personer och skydda er själva.

Det kan ni även lära er mer om i mitt inlägg:

Konflikthantering och psykopater

Många chefer är psykopater

Att psykopater dras till makt och status och då de är bra på att ljuga och manipulera ofta lyckas blir chefer är nog allmänt känt och risken finns att ni en dag kommer få en psykopatisk chefer eller möjligen kollega som gör ert arbetsliv till ett helvete och kanske till och med lyckas förstöra er framtid, så så lär er mer om hur psykopater på arbetsplatser brukar bete sig i min artikel nedan.

Har du en psykopat som kollega på jobbet eller till och med en psykopatisk chef?

Ni kan ha grannar som är psykopater

I privatlivet är risken även stor för att ni under ert liv kommer få en eller flera psykopater eller narcissister som grannar om ni bor i hyreshus, bostadsrätt och i vissa fall till och med villaområden, som kommer vara enormt störiga, ohänsynsfulla, jävliga, lögnaktiga, manipulativa och ibland till och med våldsamma oavsett om de är missbrukare, kriminella eller lite mer smarta vardagspsykopater, så läs min artikel i ämnet.

Hyresvärdar, störande grannar och ohederligt beteende

Om ni sätter ner foten mot dessa vilket ni förr eller senare kommer bli tvungen att göra om ni inte kan flytta eftersom hyresvärdar många gånger verkar ha svårt eller vara ovilliga att åtgärda sådana och ibland till och med ställer sig på fel sida då psykopater är bra på ljuga, eller för att de tror det är enklaste lösningen då psykopater kan vara svåra att åtgärda för dem.

Då börjar med största säkerhet era psykopatgrannar som hämnd oftast snacka kopiöst med skit om er, som kan utvecklas till rena hat och svartmålningskampanjen på orten ni bor och sabba er tillvaro ordentligt.

Många politiker och journalister har antagligen psykopatiska drag då de kan ljuga ohämmat

”Nu när 2010-talet är till ända kan det vara dags att göra en återblick. Många uttalanden i offentligheten saknade helt verklighetsförankring. De var felaktiga redan när de framfördes, vilket också bekräftats av utvecklingen. Varför blev dessa påståenden inte tillräckligt kritiserade? skriver Mattias Lindberg.”

2010-talet blev de grundlösa påståendenas decennium

Många politiker och journalister ljuger helt skamlöst och för hela Svenska folket bakom ljuset för att det gynnar deras politiska agenda och därmed dem själva. Deras lögner ställer ofta till väldigt stor skada för Sverige som de inte verkar ha det minsta dåligt samvete för.

Dessa individer har antagligen en rätt hög grad av psykopatiska drag och en hel del gemensamt med sol och vårarna i många fall, men i andra fall är de bara psykopatiska personers nyttiga idioter.

Sol och vårare är oftast psykopater

”Enligt psykiatriprofessorn Sten Levander är sol-och-vårare en typ av skådespelare. De ljuger och berättar historier. – De ser till att deras historia inte kan kontrolleras genom att den visserligen är fascinerande men samtidigt på en vardaglig nivå, säger han.”

sol-och-vårare är ofta psykopater

Sol och vårare är ofta psykopatiska för alla mer eller mindre psykopatiska personer är inte våldsamma utan snarare skrupelfria och lögnaktiga bedragare som njuter av att blåsa och skada andra.

Det finns många sådana i det vanliga arbetslivet med av typen slicka uppåt och sparka neråt som bygger sina karriärer på andras bekostnad genom att ta åt sig äran för andras jobb, svartmåla folk som är ett hot och utser syndabockar för att ge andra skulden för deras egna misstag o.s.v.

Men många av dessa skrupelfria opportunister som finns lite här och där kan även vara narcissister eller machiavellister.

De som håller på med satanism, svart magi och häxkonster är ofta psykopater

”There is evidence that depressive psychopaths are attracted to the Satanic syndrome as a means of obtaining magical power and control over their destiny, regardless of sex and ethnic differences. The hypothesis confirmed that comorbidity of psychopathy and depression expresses the existence of a destructive sub-personality underlying the Satanic syndrome which indicates the existence of Satanic spirituality.”

Psychopathy and Depression as Predictors of the Satanic Syndrome

Att en del psykopatiska personer dras till satanism, magi och häxkonster är egentligen bara logiskt för de som håller på med sådant seriöst gör det oftast för att skaffa sig makt (inbillad eller ej) så de ska få det de vill ha, kunna krossa eller skada dem de inte gillar med besvärjelser, förbannelser och diverse magiska ritualer och även att leva ut alla sina lustar och begär utan konsekvenser.

Det viktiga här är inte om magi fungerar eller ej eller om det finns någon spirituell värld utanför våran, utan att en hög andel av dem som håller på med det är psykopatiska så det är en varningsklocka.

Om ni har folk i er närhet som håller på seriöst med dessa saker finns en risk för att de även håller på med klassiska psykopatbeteenden som ljuger i stort som smått, lurar, manipulerar, intrigerar, mobbar, stjäl, bedrar o.s.v.

De är alltså personer man ofta inte ska lita på och undvika att bli insyltad med.

I dagens värld håller en hel del kvinnor på med häxkonster och en hög andel av dem kommer vara  psykopatiska, så har ni sådana i er närhet kan det vara intressant att läsa in er mer specifik på kvinnlig psykopater.

Lär Dig Upptäcka Den Kvinnliga Psykopaten

Sen finns visst både svarta och vita häxor och man får väl anta att de vita inte är lika psykopatiska som svarta och åtminstone har nån sorts moral.

Svarta häxor och satanister verkar däremot inte ha någon moral alls och bryr sig inte om hur mycket de skadar andra med sina magiska ritualer enligt vad jag förstått, så det kan man säga är rätt psykopatiskt eftersom de själva tror på det de håller på med.

Satanister har visst till och med två olika sorters magi.

Stora magin som är det man vanligtvis kallar för magi med besvärjelser och ritualer där man om man vill krossa någon ska uppbåda så mycket hat och ilska som möjligt som man fokuserar mot sin fiende så ens besvärjelser ska få kraft.

Sen lilla magin som handlar om att via lögner, intriger, bedrägeri och manipulation krossa eller straffa någon de inte gillar eller få något de vill ha.

I mina öron låter det väldigt likt det psykopater håller på med.

Är det någon skillnad mellan sociopater och psykopater?

”Kombinationen av full medvetenhet om sociala spelregler, plus om konsekvenserna av vissa destruktiva handlingar, plus en näst intill total likgiltighet för sina medmänniskor – det är vad som definierar en sociopat.”

Psykopater, Sociopater och Affärer

Så ni ska förstå skillnaden mellan olika psykopater så har en fullblodspsykopat som inte är så smart extremt dålig impulskontroll och kanske inte är så bra på planera framåt heller som de han kallar psykopater i artikeln, och dessa hamnar oftast i fängelse.

Precis som det finns olika grader av psykopati så är vissa psykopater väldigt smarta eller väldigt dumma, så det spelar också in för hur en psykopat kommer bete sig.

Vissa anser att psykopatiska personer med tillräckligt bra impulskontroll och hög intelligens som filmens Gordon Gekko ska kallas sociopater, men det är egentligen bara en definitionsfråga.

I vilket fall tycker jag denna artikel ger ett rätt lättförståeligt exempel på hur smarta psykopater som han kallar för sociopater beter sig, fast man kan även kalla dem smarta vardagspsykopater.

Sen vet jag inte om Jamal kan klassas som psykopat heller för de flesta tonåringar kan bete sig rätt dumt när de är kära och är dåliga på riskbedömningar, så det exemplet var lite haltande.

Hade han däremot varit vuxen hade det kunnat tyda på en mild grad av psykopati.

Narcissism och Machiavellism kan förväxlas med Psykopati då de har gemensamma drag och kallas den mörka triaden

”Folk som saknar förmågan att knyta an till andra eller har förmågan att avsiktligt koppla bort sina känslor faller under något vi kallar ”den mörka triaden”. Dessa set av personlighetsdrag utgör narcissism, machiavellism och psykopati.”

Den mörka triaden: narcissism, machiavellism, psykopati

Personer som tillhör den mörka triaden har alla en mörk personlighet och kan bete sig samvetslöst, ljuga, manipulera och bedra men på lite olika sätt.

De andra två mörka personligheterna kommer därför ge utslag på ett psykopatitest så de kan även betraktas som delvis psykopatiska ur det perspektivet.

”Låt oss ta en titt på profilen av en klassisk narcissist, eftersom denna typ av personer kan vara till stort förfång för sina medarbetare och företag.”

 • De vill alltid vara allas medelpunkt.
 • Narcissister tycker att de förtjänar alla priser och belöningar.
 • De ljuger för att få vad de vill.
 • Att förlöjliga andra och ställa dem mot väggen är något som de ofta gör.
 • De kan aldrig erkänna att någon annan har gjort något bra.
 • Narcissister tar inte ansvar för sina misstag.
 • De manipulerar situationer så att andra personer tar ansvar för deras misslyckanden och inkompetens.
 • Narcissister tenderar att vara svartsjuka personer.
 • De uppmuntrar ofta andra att agera oetiskt.

Narcissistiska kollegor: en giftig & improduktiv arbetsplats

T.ex. kan narcissister också bete sig väldigt egocentrisk och lögnaktigt så de har många gemensamma drag med psykopater men fungerar inte riktigt likadant, för medans narcissister på sätt och vis behöver andras beundran så behöver psykopaten bara sin egen och andras åsikter betyder egentligen ingenting för denne.

En narcissist är grandios.

Behöver inte alltid ljuga så länge sanningen gynnar dem.

En narcissist behöver inte såra andra för att känna tillfredsställelse. Så länge de känner att de står över andra. Dock dränerar de sina nära med att ständigt stå över – många gånger måste de förminska andra.

De manipulerar med metoder som: Gaslighting, triangulering, förminskning, ljuger, sviker, promiskuitet, silent treatment, projicering mm

Både narcissister och sociopater använder sig av manipulations och härskartekniker. Men de känner tillfredsställelse av olika orsaker.

Narcissist, sociopat eller psykopat??

För narcissisters del handlar det om att de vill förhärliga sig själva, anser sig vara mer berättigade än alla andra, har känslor om än störda sådana, så de anser att alla ska avguda dem och bryr sig bara om sig själva.

Psykopater är däremot iskalla och får sin kick av att göra ont, samtidigt som de oftast ger sken av det motsatta för att lättare kunna manipulera, utnyttja och bedra.

Hur många är då psykopater, narcissister eller machiavellister?

Narcissister är vanligare än Psykopater och 3-10 procent av befolkningen sägs ha starka narcissistiska drag beroende på åldersgrupp mot 1-3 procent för psykopati och gissar på 3 % för machiavellism då jag inte hittat några siffror på det, så risken är större för att ni råkar ut för en narcissist eller machiavellist än en psykopat, men alla är tyvärr rätt skadliga för andra.

Ska vi lägga ihop siffrorna så tillhör ca 7-17% av befolkningen den mörka triaden.

Låt oss avrunda det till att 1 på 10 alltså har en rätt mörk personlighet och är tillräckligt samvetslös, lögnaktig och manipulativ för att vara riktig skadlig för dig, så risken är stor att man kommer drabbas av dem en eller flera gånger under livets lopp.

*Jag har skrivit fler blogginlägg om psykopater som ni hittar under psykologi kategorin på denna blogg så läs gärna dem med för de bidrar alla till er förståelse av dessa individer.