Lär dig känna igen en psykopat och se tecken på psykopati

En bra artikel av en specialist inom psykiatri som ger en bättre förståelse av vad en psykopat är för det flesta använder begreppet alldeles för lättvindigt.

Antingen tror de att det är seriemördare och massmördare som menas, eller så tycker de att alla som blir förbannade på dem är psykopater även om det är berättigat att bli det för att de beter sig som skithögar…

Det senare har jag märkt är rätt vanligt bland yngre människor som tycker de har rätt att göra vad de vill och tycker man är en psykopat om man blir arg på dem när de för femtioelfte gånger skiter fullständigt i andra, eller tycker det är kul att jävlas på pin kiv som ungdomar ibland gör av omognad, men sen kan man fråga sig om folk som är 20+ verkligen ska räknas som ungdomar eller som vuxna…

Här talar jag av egen erfarenhet eftersom jag haft rätt stora problem med vissa 20 åringar jag haft som grannar som betett sig som skit och vägrat visa normal hänsyn, och som hämnd för att jag till slut blev rätt förbannad på dem och började sätta hårt mot hårt drog de igång en så grov förtals och smutskastningskampanj att man lätt kan tro de är hel eller halvpsykopater.

Deras beteende kan möjligen bero på psykopati, sociopati eller narcissism , eller så är de bara väldigt ouppfostrade och bortskämda och lider av det sk. ”fjortissyndromet”, vilket är svårt att avgöra utan djupare kännedom, men de är trots allt 20+ och räknas som vuxna och ansvariga för sina egna handlingar.

I vilket fall är det rätt många kriterier som måste vara uppfyllda för fullblodspsykopati, men man behöver inte vara fullblodspsykopat med 30 eller mer på skalan utan det räcker med 10 eller mer för att en person ska kunna vara skadlig för andra, om än inte på en våldsamt kriminellt sätt utan kanske ett mer utstuderat intrigrerande och mobbande sätt, och sådana halvpsykopater finns det rätt många av.

Innan man går och tror var och var annan är psykopat bör man försöka göra en seriös och objektiv utvärdering och då krävs kunskap.

Så känner man igen en psykopat | Dagens Juridik