Har du en psykopat på jobbet?

”Psykopater kan vara hämndlystna och lurpassa i flera år – för att slå till när du är som mest sårbar. Den som inte samarbetar på psykopatens villkor dumpas eller tvingas till reträtt genom hot, utfrysning och trakasserier.”

”– Om man ska generalisera vill psykopaten skada dig, din karriär, prata bakom din rygg och hänga ut dig om ni har blivit ovänner, säger hon.”

Har du en psykopat som kollega på jobbet eller till och med en psykopatisk chef?

De två artiklarna Christina Davisson är lite olika vinklade där den ena mer handlar om att undvika att rekrytera psykopater och den andra om den skada de ställer till med, så läs bägge.

I artiklarna tar Christina Davisson även upp vanliga tecken på psykopati och hur det yttrar sig på arbetsplatser.

Så undviker du att få en psykopat på jobbet

Så känner du igen en psykopat på arbetsplatser

  • De vill gärna ses som räddaren i nöden, tror på mirakel, men vill inte slita ut sig med arbete och använder härskartekniker.
  • De ser till att ha ryggen fri; de skriver inte på viktiga papper, ser till att avtal är luddigt skrivna, tar inte ansvar och skyller ifrån sig. De dominerar, tystar och förnedrar den som kritiserar dem.
  • Psykopater stöttar personer som de kan ha nytta av, exempelvis om de kan vinna något på att själva synas i kontaktnätet.
  • Minskad tillit på din arbetsplats, stressade eller rädda kollegor, kvävd kreativitet, skitsnack, manipulering och locket på i vissa frågor kan vara en tydlig varningssignal för att en psykopat härjar.
  • Lär dig skilja på: tom retorik och seriösa budskap, snygg förpackning och kvalitativt innehåll, karisma och äkta glädje/passion, falska intryck och en gedigen karaktär, fagert tal och fungerade kommunikation, luftslott och genomtänka idéer, glädjekalkyler och realistiska planer, självsäkerhet och inre förankrad trygghet, härskarfasoner och gott ledarskap.

I psykopatens spår – konkurs och utbrändhet

Ovan en lista på de vanligaste kännetecken en psykopat uppvisar på arbetsplatsen, men tänk på att psykopater också är individer även om de alla är samvetslösa, utnyttjande, manipulativa och lögnaktiga i varierande grad.

En bra video som tar upp ämnet psykopater på jobbet och rekommenderas att se

Chefer med psykopatiska drag är vanligare än folk tror

”Chefer med psykopatiska drag är vanligare än många tror. Andelen ligger på runt 12-13 procent.
-Det går att upptäcka dem med personlighetstester, men det är inte lätt, säger psykologen Sara Henrysson.”

Sju av tio som blir mobbade på arbetet pekar ut chefen som mobbaren, sa Sara Henrysson och hänvisade till amerikansk forskning.

Psykopatchefer förstör arbetsmiljön

Psykopater bryr sig inte om sanning och rättvisa, är bara intresserade av att gynna sig själva och ev. andra som de har nytta av för tillfället, sen kasserar de dem med… och skiter i om de förstör oskyldigas liv.

De övriga 87% cheferna i en organisation måste motverka det så de inte tar över och tillåts härja fritt.

Sen måste jag säga att jämförelsen mellan någon som faller från en byggnadsställning och mobbande chefer är lite haltande, och chefer som är skitstövlar brukat få hållas och verka ostraffat i mansdominerade yrken med tills dr går för långt.

Men har man jobbat hela sitt liv i ett kvinnodominerat yrke kan man inte veta det och kanske tror gräset är grönare på andra sidan.

Om det sen är värre på alla kvinnodominerade arbetsplatser som artikeln vill påstå vete tusan.

Det är däremot inget jämställdhetsproblem utan ett arbetsmiljöproblem som de som jobbar inom de yrkena måste lösa på facklig väg precis som i alla andra yrken.

Dessutom är över 70% av alla chefer inom kommun och landsting kvinnor så det finns inget patriarkat att skylla på, och jag är själv övertygad om att det finns lika många kvinnliga psykopater som manliga fast de beter sig på ett lite annat sätt.

Lär Dig Upptäcka Den Kvinnliga Psykopaten

Boken ”Har du en psykopat på jobbet? Så avslöjar du deras taktik”

”I den här boken får du krypa under skinnet på psykopaterna och följa deras väg i arbetslivet. Boken innehåller även en mängd praktiska tips och råd för att avslöja psykopaternas taktik och förebygga skador.”

Boken ”Har du en psykopat på jobbet? Så avslöjar du deras taktik” skriven av Christina Davisson fokuserar på den skada psykopatiskt lagda personer kan ställa till med på arbetsplatsen och hur dessa påverkar sådant som möteskulturen, arbetsmiljön, hälsan och varumärket.

Den tar upp sådant som varför man blir lurad av psykopater och hur de går tillväga när de duperar sin omgivning. Man får också lära sig hur man ska hantera dessa för att skydda medarbetare och arbetsplatsen från dem.

Till skillnad från dömda kriminella psykopater som inte bryr sig om att dölja sitt förakt för lagar och regler och är för korkade och impulsiva för att göra det finns en annan sort som är ulvar i fårakläder och rätt vanliga i arbetslivet och vardagen.

Det gör det lättare för dem att verka i det fördolda så det kan vara bra att lära sig identifiera dem innan de ställer till för mycket skada för dig eller din organisation.

Det finns olika grader av psykopati och alla psykopater är olika smarta, så det finns allt från korkade och våldsamma psykopater som oftast hamnar i fängelse, till riktigt smarta och listiga vardagspsykopater som kan klara sig ostraffat livet ut och hinna förstöra många oskyldigas liv på vägen.

Läs boken nedan och lär dig vad psykopater är och hur man identifiera psykopater genom deras beteende och hanterar dem på en arbetsplats, du kan även läsa en smakprov via länk på bokens hemsida.

Boktips: Har du en psykopat på jobbet?

*Jag har skrivit fler blogginlägg om psykopater som ni hittar under psykologi kategorin på denna blogg så läs gärna dem med för de bidrar alla till er förståelse av dessa individer.