Har du en psykopat som kollega på jobbet eller till och med en psykopatisk chef?

”Psykopater kan vara hämndlystna och lurpassa i flera år – för att slå till när du är som mest sårbar. Den som inte samarbetar på psykopatens villkor dumpas eller tvingas till reträtt genom hot, utfrysning och trakasserier.”

”– Om man ska generalisera vill psykopaten skada dig, din karriär, prata bakom din rygg och hänga ut dig om ni har blivit ovänner, säger hon.”

Har du en psykopat som kollega på jobbet eller till och med en psykopatisk chef?

Psykopatiska individer finns lite här och där och inte bara bland chefer utan även bland kollegor och ”vanligt folk”, och ni kan bli ovänner med dessa av för normala människor väldigt små skäl, som att ni inte håller med dem i en sakfråga eller avslöjar dem med att inte veta vad de pratar om i ett möte.

Det kan räcka för att en psykopatisk person ska bli så hatisk att de vill förstöra ert liv och krossa er för dessa fungerar inte som vanligt folk.

Ni kan också ha oturen att bli utsedd till offer om psykopaten känner för att demonstrera makt när de behöver skrämma folk till lydnad, eller syndabock för psykopater håller på med så mycket dåligheter att de behöver syndabockar att skylla på lite då och då.

Det är inte heller alltid ni kommer vara medvetna om vad de håller på med bakom er rygg förrän det är försent, och det kan det bli en hård fajt för att lyckas neutralisera dem så de inte kan orsaka mer skada för det kan ta tid att få ihop nog med bevis mot dem.

Visst kan ni i ett sånt läge göra som många rekommenderar och byta jobb, men ibland kan psykopaten ha jobbat så hårt med sitt svartmålade att ni skulle behöva flytta till en annan del av landet för att få ett nytt jobb inom ert yrke, och det kanske inte alltid är möjligt eller önskvärt.

Man kunde önska lagarna och skadestånden i Sverige gjorde det möjligt att få en rättvisa som motsvarar skadan de ställer till med och göra det lättare att sätta stopp för dem, men tyvärr lever vi i ett land där det oftast daltas med förövarna på offrens bekostnad, och särskilt om förövarna tillhör någon av de särskilt gynnade kategorierna i detta land.

Så undviker du att få en psykopat på jobbet

Så känner du igen en psykopat på arbetsplatser

 • De vill gärna ses som räddaren i nöden, tror på mirakel, men vill inte slita ut sig med arbete och använder härskartekniker.
 • De ser till att ha ryggen fri; de skriver inte på viktiga papper, ser till att avtal är luddigt skrivna, tar inte ansvar och skyller ifrån sig. De dominerar, tystar och förnedrar den som kritiserar dem.
 • Psykopater stöttar personer som de kan ha nytta av, exempelvis om de kan vinna något på att själva synas i kontaktnätet.
 • Minskad tillit på din arbetsplats, stressade eller rädda kollegor, kvävd kreativitet, skitsnack, manipulering och locket på i vissa frågor kan vara en tydlig varningssignal för att en psykopat härjar.
 • Lär dig skilja på: tom retorik och seriösa budskap, snygg förpackning och kvalitativt innehåll, karisma och äkta glädje/passion, falska intryck och en gedigen karaktär, fagert tal och fungerade kommunikation, luftslott och genomtänkta idéer, glädjekalkyler och realistiska planer, självsäkerhet och inre förankrad trygghet, härskarfasoner och gott ledarskap.

I psykopatens spår – konkurs och utbrändhet

Ovan en lista på de vanligaste kännetecken en psykopat uppvisar på arbetsplatsen så ni vet ungefär vad ni ska titta efter, men tänk på att psykopater också är individer som kan bete sig lite olika, även om de alla är samvetslösa, utnyttjande, manipulativa och lögnaktiga i varierande grad.

Det finns olika grader av psykopati och alla psykopater är olika smarta, så det finns allt från korkade och våldsamma psykopater som oftast hamnar i fängelse, till riktigt smarta och listiga vardagspsykopater som kan klara sig ostraffat livet ut och hinna förstöra många oskyldigas liv på vägen.

Psykopatiska chefer är vanligare än folk tror

”Chefer med psykopatiska drag är vanligare än många tror. Andelen ligger på runt 12-13 procent. -Det går att upptäcka dem med personlighetstester, men det är inte lätt, säger psykologen Sara Henrysson.”

Sju av tio som blir mobbade på arbetet pekar ut chefen som mobbaren, sa Sara Henrysson och hänvisade till amerikansk forskning.

Psykopatchefer förstör arbetsmiljön

Psykopater bryr sig som sagt var inte om sanning och rättvisa, är bara intresserade av att gynna sig själva och ev. andra som de har nytta av för tillfället sen kasserar de dem med, och skiter i om de förstör oskyldigas liv.

De övriga 87% cheferna i en organisation måste motverka det så de inte tar över och tillåts härja fritt, och då måste de lära sig känna igen psykopater och hur man ska hantera dem.

Sen måste jag säga att jämförelsen mellan någon som faller från en byggnadsställning och mobbande chefer är lite haltande även om bägge kan skada folk, och chefer som är skitstövlar brukat få hållas och verka ostraffat i mansdominerade yrken med tills de går alldeles för långt.

Men har man jobbat hela sitt liv i ett kvinnodominerat yrke kan man inte veta det och kanske tror gräset är grönare på andra sidan.

Om det sen är värre på alla kvinnodominerade arbetsplatser som en i artikeln vill påstå vet jag inte, och är det så kanske påståendet om att det finns fler manliga än kvinnliga psykopater inte stämmer.

Det är däremot inget jämställdhetsproblem utan ett arbetsmiljöproblem som de som jobbar inom de yrkena måste lösa på facklig väg precis som i alla andra yrken.

Dessutom är ca. 70% av alla chefer inom kommun och landsting kvinnor så det finns inget patriarkat att skylla på.

Jag är själv övertygad om att det finns lika många kvinnliga psykopater som manliga, fast de beter sig på ett lite annat sätt vilket ni kan läsa mer om i mitt blogginlägg nedan.

Lär Dig Upptäcka Den Kvinnliga Psykopaten

Exempel på hur en en psykopatisk chef kan bete sig

”Dagen efter att hon blivit våldtagen tvingar arbetsgivaren henne att jobba. Hon blir ifrågasatt, baktalad och slutligen drogtestad. ”

Nathalie våldtogs i timmar – pressades att jobba dagen efter

Chefen i fråga i ovan artikel behöver inte vara i hög grad psykopatisk utan kan lida av någon annan störning, men som exempel på hur empatilöst psykopatiska chefer kan bete sig tycker jag hon passar bra, och alla förstår nog att denna sorts chefer effektivt förstör arbetsmiljön på en arbetsplats.

När man läser detta kan man ha lite svårt att tro det finns såna här chefer, men tyvärr har undersökningar som sagt visat att ca. 12-13% är i hög grad psykopatiska.

Observera även att butikschefen i fråga är kvinna enligt andra källor och efter detta stängt ner både sin LinkedIn och Facebook profil, så visst har hon förstått att hon gjort fel och försöker gå under jorden, men det är inte samma sak som att ha dåligt samvete vilket psykopater inte har.

Mobbing och psykopater på företag i aktion

”Clive is a Professor of Leadership and Organizational Behavior at Middlesex University in England. For the past seven years, he has studied the evidence and effects of toxic leadership, and in particular the influence of the presence of corporate psychopaths on various workplace outcomes, including on levels of conflict and bullying at work.”

En bra TED video som tar upp ämnet mobbning och psykopater på jobbet och rekommenderas att se.

De 10 populäraste yrkena för psykopater

 1. VD
 2. Advokat
 3. Programledare
 4. Säljare
 5. Kirurg
 6. Journalist
 7. Polis
 8. Präst
 9. Kock
 10. Statstjänsteman

The 10 professions with the most psychopaths

Undersökningar har visat att psykopater dras mer till vissa yrken än andra så det kan vara intressant att veta inom vilka yrken ni har störst risk för att råka ut för dem.

Sen är det rätt intressant att både präst och polis ligger på topp 10 listan över mest populära yrken för psykopater och det beror sannolikt på att bägge dessa yrken ger dem makt över andra på ena eller andra sättet och även tillåter dem att gömma sig bakom en mask av godhet.

Även statstjänsteman är ett populärt val och det beror nog på att inom vissa statstjänstemannayrken där man är någon sorts handläggare med beslutsmandat har man en viss makt över andra och den skada de ställer till med kanske inte märks så mycket som den gjort på ett privat företag heller.

Boken ”Har du en psykopat på jobbet? Så avslöjar du deras taktik”

”I den här boken får du krypa under skinnet på psykopaterna och följa deras väg i arbetslivet. Boken innehåller även en mängd praktiska tips och råd för att avslöja psykopaternas taktik och förebygga skador.”

Har du en psykopat på jobbet?

Boken ”Har du en psykopat på jobbet? Så avslöjar du deras taktik” skriven av Christina Davisson fokuserar på den skada psykopatiskt lagda personer kan ställa till med på arbetsplatsen och hur dessa påverkar sådant som möteskulturen, arbetsmiljön, hälsan och varumärket.

Den tar upp sådant som varför man blir lurad av psykopater och hur de går tillväga när de duperar sin omgivning.

Man får också lära sig hur man ska hantera dessa för att skydda medarbetare och arbetsplatsen från dem.

Till skillnad från dömda kriminella psykopater som inte bryr sig om att dölja sitt förakt för lagar och regler och är för korkade och impulsiva för att göra det finns en annan sort som är ulvar i fårakläder och rätt vanliga i arbetslivet och vardagen.

Det gör det lättare för dem att verka i det fördolda så det kan vara bra att lära sig identifiera dem innan de ställer till för mycket skada för dig eller din organisation.

Läs boken och lär dig mer om vad psykopater är och hur man identifiera psykopater genom deras beteende och hanterar dem på en arbetsplats, du kan även läsa en smakprov via länk på bokens hemsida.

*Jag har skrivit fler blogginlägg om psykopater som ni hittar under psykologi kategorin på denna blogg så läs gärna dem med för de bidrar alla till er förståelse av dessa individer.