Nämndemän är inkompetenta, fördomsfulla och partiska

Nämndemannakåren består till alltför stor del av såna som bara sitter av tiden, aldrig har en egen mening, och skrämmande ofta av såväl enfaldiga, som fördomsfulla, rasistiska och nonchalanta.

#metoo gjorde mig uppmärksam på att våra två moralens högborg är minst lika drabbade om inte mer än övriga yrken och gör sitt bästa för att sopa det under mattan.

Jag spekulerade även i om det faktum att både Svenska kyrkan och tings och hovrätter till stor del styrs av politiskt tillsatta lekmän kan utgöra en fara för korruption, för på samma ort känner dessa oftast varandra om de är med i samma parti.

Men en ännu större fara verkar vara att dessa lekmän är okunniga, ignoranta, fördomsfulla amatörer och bottenskrapet från respektive partier, och kan vara en fara för rättsäkerheten i detta land.

Massor av felaktiga domslut fattas troligen varje år där saker som objektivt sett inte är brott bedöms som det p.g.a att dessa nämndemän inte är i närheten av att vara så objektiva, opartiska, kunniga och samvetsgranna som krävs om man ska tro det som står i artikeln.

Detta innebär både att oskyldiga åtalade kan bli fällda trots att de inte borde blivit det och skyldiga blir frikända trots att det inte borde blivit det, så oskyldiga utsätts för justitiemord och skyldiga slipper undan.

Enfaldiga och fördomsfulla” – hon summerar sina 19 år som nämndeman i ny bok

Provläs ett kapitel ur Pia Gadds bok om hur domstolar fungerar på sidan nedan.

Rätt intressant läsning och man får lite twilight zone känsla, för det gemene man tror om vårt rättsväsende och hur illa det verkligen fungerar blir uppenbart.

Särskilt illa är att hon tror att de till och med kan ägna sig åt att fälla oskyldiga av rena hämndskäl, och vad är det om inte maktmissbruk och maffiametoder…

Jag tror det nuvarande systemet med politiskt tillsatta nämndemän är rättsosäkert för politiker är inte kända för att vara objektiva utan tvärtom, och dessutom tillhör politikerna etablissemanget vilket gör att risk för vänskapskorruption föreligger, och de som drabbas är vanligt folk.

Vi borde anamma samma jurysystem som i USA där vanligt folk blir slumpmässigt uttagna till jurytjänst och både försvaret och åklagarsidan har viss möjlighet att påverka urvalet.

Det tror jag ger störst chans till en opartisk jury, eller rätt som det heter i Sverige.

Boktips: Domstolen. En nämndemans betraktelser