Ett korrumperat rättsväsende fungerar som en sorts maffia

Sverige har ett rättsväsen som byggts i fred och frihet under sekler. Därför kan det nog vara svårt att tro att det förekommer oegentligheter och rättsövergrepp från rättstjänarna själva på grund av vänskapskorruption eller av andra orsaker. Att tvivla på detta är som att påstå att Adolf Hitlers statsbyråkrater inte medverkade till övergrepp och judeförföljelser under andra världskriget.

Genom försåtliga vinklingar och skenbart trovärdiga formuleringar kan domare och beslutsfattare ”skriva bort” eller ”mörka” ärenden, vars rättmätiga behandling är obekväm för rättstjänarna, vännerna eller myndigheten själv. Endast dem med självupplevda erfarenheter eller de som forskat i saken synes vara allvarligt bekymrade. För vår del har vi svårt att blunda som folkmajoriteten gör i sin aningslösa Törnrosa-sömn…

ORÄTTFÄRDIGA DOMAR och JUSTITIEMORD

Ett korrumperat rättsväsende fungerar som en sorts maffia oavsett om det är frågan om prestige, vänskapskorruption eller mutor där de till varje pris vill få någon fälld och i praktiken fabricerar bevis eller t.o.m får något som inte är ett direkt brott att framstå som det genom att förvränga fakta, och ignorerar allt som talar för att personen är oskyldig.

Tyvärr förekommer sånt även i vårt land som t.ex Kaj Linna som blev oskyldigt dömt för mord av rättsväsendet i norrbotten, trots att det inte fanns några bevis och att den överlevande brodern dessutom pekade ut en helt annan person som skyldig.

Det är ett så grovt övertramp att man häpnar, och milt sagt rätt samvetslöst beteende från rättsväsendets sida.

Enligt Leif G.W handlade det bara om prestige i det fallet, som är ett väldigt futtigt skäl för så allvarliga saker.

Man blir lite fundersam över rättssäkerheten i detta land för vad kan hända om det finns starkare skäl som vänskaps/släktband, privat fiendeskap eller mutor?

De är bevisligen kapabla att blunda för objektiva fakta, övertolka och förvränga saker för att de till varje pris vill få någon fälld av något randigt skäl.

Problemet med ska vi kalla det kollegial vänskapskorruption som leder till korrupta domar verkar vara utbrett inom rättsväsendet och det är bekymmersamt.

Dessutom verkar många jurister (advokater, åklagare, domare o.s.v) vilja bli jurister för att lära sig kringgå lagen och inte följa den, så mångas mentalitet passar nog inte för åklagare eller domaryrkena.

Sen är det trots allt en advokats jobb är att få sin klient frikänd, så en advokat kan bara räknas som korrumperad om denne inte fullgör sin skyldighet och gör allt som står i sin makt för att få sin klient frikänd, och många advokater har även starkt rättspatos och vill försvara David mot goliath.

MEN det är inte en åklagares eller domares jobb att få någon fälld till varje pris, och där tror jag vinnarinstinkten, prestige, fördomsfullhet och även vänskapskorruption ofta sätter käppar i hjulet för rättvis behandling.

Rättsvisa bygger på att det ska finnas en balans mellan åklagare och försvar men tyvärr har åklagaren nästan alla resurser till sitt förfogande och den åtalade väldigt små, så det i kombination med ohederliga åklagare och domare kan lätt leda till justitiemord.

Frågan är om den form av korruption som det svenska rättsväsendet verkar vara infekterad av inte syns i mätningar trots att det drabbar många oskyldiga varje år då både oskyldiga döms eller skyldiga med rätt yrken/kontakter går fria p.g.a detta?