5 tecken på en giftig arbetsplats som måste stoppas omedelbart

”Giftigaste medarbetarna är inte de anställda som har låg kompetens eller låg status och gömmer sig i mängden med hoodies på sig. Det är oftast de begåvade och produktiva människorna som agerar på det värsta sättet, och från affärssynpunkt påverkar de faktiskt organisationens produktivitet negativt. Faktum är att ju mer välutbildade, rika och prestigefyllda de är, desto giftigare kan de vara.”

Giftiga personer finns på många arbetsplatser men på vissa arbetsplatser är de i majoritet, och ofta för att cheferna är såna, så det är bara skrupelfria falskspelare som spelar med i deras fula spel som trivs på såna ställen.

Som ny kan ni råka riktigt illa ut om ni råkar göra minsta lilla fel eller inte tycker som dem i allt, för såna här människor är oftast extrem lättstötta, samvetslösa och falska, och kan dessutom vara en lika giftig chefs gullegrisar.

Fem av de tydligaste tecknen på att du arbetar på en giftig arbetsplats

  1. Skvaller sprider sig.
  2. Moralen är på en bottennivå.
  3. Cheferna är diktatorer, och inte ledare.
  4. Medmänskligheten har gått förlorad.
  5. Hälsoproblemen och frånvaro ökar.

Oavsett om du sitter i ledningen eller jobbar på golvet så kommer det bara att göra det värre att ignorera problemet snarare än att avslöja dem för annars kommer de ta över mer och mer.

Genom att föra upp deras beteende i ljuset så kan dessa giftiga medarbetare eller chefer inte längre agera ostraffat och då kommer de inte våga bete sig lika illa.

Det är dessutom allas ansvar att hålla koll på organisationen för att se till att folk är säkra och inte arbetar i en fientlig miljö.

Om du är måltavlan för en giftig medarbetare på jobbet kan du prova strategierna nedan för att överleva

  • Samla likasinnade kollegor omkring dig som du kan lita på, som blir dina allierade och vaktar din rygg.
  • Undvik giftiga medarbetare genom att skapa fysiskt avstånd mellan dem och dig. Forskning indikerar att om du är mer än 100 meter från någon så kan de lika gärna vara i ett annat land.
  • Kommunicera assertivt när du hanterar mobbare och giftiga medarbetare; statuera fakta och dokumentera allt som händer. Och jag menar allt.
  • Håll dig borta från kontorsskvaller, var professionell, få ditt arbete gjort och gå hem. Och … undvik konfrontation med en giftig medarbetare. Men om de hittar dig, så backa inte undan. Var villig att stå upp för dig själv annars så blir måltavlan på din rygg bara större. Se bara till att välja dina strider klokt.
  • Fokusera på det positiva. Leta efter andras goda handlingar och det positiva i ditt liv. Det kan hjälpa dig att ha en tacksamhetsdagbok och anteckna tre saker du är tacksam för i slutet av varje dag. Forskning har funnit att denna aktivitet är det snabbaste sättet att förbättra din optimism och höja din nivå av positivitet.

5 Signs of a Toxic Workplace That Should Be Stopped Immediately | Inc.com

Om du själv råkar vara målet för en giftig medarbetare eller ännu värre chef så finns det saker du kan göra för att försöka hantera det, och ovan artikel tar upp ett par av dem och går in mer i detalj på varje punkt ovan.

Ni kan även ha nytta av att läsa mina övriga inlägg om skitsnack, psykopater och mobbing från antingen kollegor eller chefer för att få fler tips, för det kan krävas väldigt mycket för att få stopp på sådant här innan det förstör ert liv.

Men om ni är en väldigt känslig person så är mitt råd att ni söker er bort från er nuvarande arbetsplats illa kvickt, för det brukar ta tid att få ordning på sånt här och ibland går det inte alls.