Kanban för it drift och support team

Kanban är ett alternativ för it-drifts och support team för scrum passar inte riktigt där.

Boarden som visas är exempel och vilka kolumner och lanes man har beror på vad som passar det teamets sysslor.

Skillnaden mot traditionell ärendehantering blir att ingen tilldelar en specifik person ett ärende utan att folk i teamet går och plockar ärenden allteftersom och tar ett så högprioriterat ärende som de anser sig kompetenta att hantera. Vill man däremot lära sig nåt helt nytt kan man kanske göra ett sånt ärende tillsammans med någon erfaren som lär en hur så man kan göra det själv nästa gång?

Den andra skillnaden är att todolistan kan omprioriteras löpande men ingen arbetsledare kan gå in och påverka pågående arbetes flöde annat än för att avbryta något helt om det i sällsynta fall behövs. Sen kommunicerar man självklart med ev. beställare under arbetets gång vid behov.

Även om det dyker upp ett jättekritiskt ärende i silver bullet lane så måste det ärendet vänta till någon i teamet fått en slot ledig och kan ta den uppgiften eftersom man även har work in progress limits vilket förhindrar för mycket task switching och bidrar till att teamet kan arbeta så effektivt och ostört som möjligt även inom Ops.

Likheten med scrum är att teamet blir självorganiserande i samma grad gällande arbete som utförs och styr sitt eget arbete i hög grad, och skillnaden är att det inte finns några sprintar och att todo listan kan omprioriteras löpande.

Jag tror drifts och support team hade gillat att jobba enligt kanban och skillnaden blir inte så jättemycket större mot det traditionella sättet förutom mer självstyre och större möjligheter att jobba ostört och fokuserat.

Sen kan man skräddarsy arbetsflödet så varje team får sitt eget optimerade arbetsflöde som passar just dem i stället för ett bloated generellt där bara vissa saker passar?

Den minimalistiska versionen av kanban innehåller bara kolumnerna todo, doing och done så man utgår ifrån den och lägger inte till mer än vad som är absolut nödvändigt baserat på det specifika teamets uppgifter.

Introducing Kanban into IT Operations

Tycker även Spotifys kanban implementation och deras användning av en goalie var rätt intressant för denna hanterar alla oförutsedda ärenden som droppar in och annars hade stört teamets arbete.

After our meetings (both planned and ad-hoc), we came to the conclusion that we could get more done by introducing a goalie who would catch all ad-hoc requests and categorize them as appropriate – small tasks would be done immediately and larger tasks would be written out as a proper card.

Use of Kanban in the Operations Team at Spotify