Kanban delar inte den agila metodikens korsfunktionella teams princip

Kanban delar inte den agila agendan med korsfunktionella team. Istället löser Kanban detta problem på ett annat sätt vilket denna artikel som handlar mer om enterprise kanban än team kanban visar.

Kanban är inte bara Scrum utan sprintar och scrum master, skillnaderna mellan dem är betydligt djupare än så för de har lite olika filosofier och angreppssätt, och Kanban kommer ursprungligen från lean metodiken.

Denna artikel visar hur man kan gå till väga när man väljer att implementera Kanban i sin organisation på avdelningsnivå, som även på ett bra sätt visar skillnaderna mellan Kanbans och Scrums angreppssätt avseende hur team kan vara uppbyggda (korsfunktionella eller specialister), så ni kan avgöra vad som passar er bäst.

Tror även att man på team nivå i ett eller flera specialist team kan jobba enligt scrum  om man vill även om man på avdelningsnivå använder ren kanban för att synkronisera flödet mellan specialist teamen, men då blir det inte ett konstant flöde av uppgifter utan 2-4 veckors batchar.

Ibland kanske det inte är möjligt att t.ex. införa permanenta cross-functional teams i en organisation och man måste bibehålla separata funktionella team, typ utvecklare som jobbar enligt ex. scrumban (scrums processer men som specialistteam), och drift/support enligt kanban.

För att då få samarbetet att fungera så bra som möjligt kan man försöka införa DevOps mellan de funktionella teamen på ett annat sätt som t.ex enligt Enterprise kanban…

Det viktigaste för att få till DevOps är ändå ett prestigelöst samarbete teamen och teamkollegorna emellan där alla hjälper och tar emot hjälp, och saker inte dras i långbänk varenda gång o.s.v.

Men självklart måste man få diskutera och argumentera kring lösningar och teknologier för den typen av ibland heta diskussioner leder oftast framåt så länge man inte tar det personligt.

Utvecklarna har oftast ett stort intresse kring saker driften gör som direkt påverkar deras arbete och vill ha ett ord med i laget, och driften ska även serva utvecklarna med det de behöver precis som utvecklarna ibland gör saker driften behöver.

DevOps och agilt är lika mycket en mentalitet som processer och automatiserande verktyg som scrum , kanban, CI/CD pipelines för utv, Ansible för drift o.s.v.

Ta detta som lite input som ni kan brainsstorma kring helt förbehållslöst för det rätta för er kanske är någon form att kombination av scrum och kanban?

Ta även siffrorna i slutet och hans anti-agila tal med en nypa salt för där talar han lite i eget intresse, och dessutom är även kanban och lean en sorts agil process…

Kanban Does Not Share Your Agile Cross-Functional Team Agenda | David J Anderson School of Management