Härskartekniker vanligt på jobbet

”När härskartekniker används för att trycka ner en viss person är det ett allvarligt arbetsmiljöproblem, men även när de förekommer mer allmänt, som en del av en jargong, får det negativa konsekvenser. Det menar Maria Fors Brandebo, som forskar om destruktivt ledarskap vid Försvarshögskolan. I sin forskning beskriver hon hur chefer kan vara destruktiva ledare på två olika sätt: aktivt genom att till exempel hota och bestraffa, eller passivt genom att blunda för problem eller backa från ansvar. Ibland använder chefer härskartekniker och det är så klart ett stort problem, men det kan också vara så att chefen möjliggör för andra att använda härskartekniker genom att inte säga ifrån när någon beter sig opassande, säger hon”

Vanliga härskartekniker – och hur du bemöter dem

Alla har nog varit utsatta för härskartekniker nån gång från något håll och det är viktigt att motverka härskartekniker på en arbetsplats. Det är en sorts mobbing som lätt kan skapa ett dåligt och mindre produktivt arbetsklimat där folk vantrivs annars.

Se upp för härskarteknikerna!

Kortfattat kan man säga att härskartekniker är en dold eller subtil fientlighet avsedd att trycka ner och hunsa en person för att få makt som många använder sig av både på och utanför jobbet.

När det gäller härskartekniker så är bästa sättet att få bukt med det synliggörande och att påtala det direkt de sker.

När man synliggör saker så är folk tvungna att vara lite försiktigare så det blir svårare att fortsätta med härskartekniker då, men det finns också lite mer specifika sätt att bemöta specifika härskartekniker.

Lär dig känna igen härskarteknik på jobbet

De 7 klassiska härskarteknikerna

De 7 klassiska härskarteknikerna som används både på och utanför en arbetsplats är nedanstående och störst problem blir det om det är chefen eller cheferna på en avdelning som systematiskt ägnar sig åt sådan gentemot en underlydande och kan klassas som mobbing.

De 7 härskarteknikerna – och hur du hanterar dem

Härskartekniker på jobbet? Så kan du sätta stopp

Osynliggörande

Osynliggörande handlar om att försöka osynliggöra dig genom att ignorera dig, avbryta dig, ta åt sig äran för det du gjort och så vidare.

Motstrategin mot denna härskarteknik är att du ska ta plats och inte låta dig osynliggöras.

Förlöjligande

Förlöjligande innebär till exempel att någon drar ett skämt på din bekostnad eller ofta förlöjligar det du säger eller tycker på ett eller annat sätt.

Motstrategin mot härskartekniken förlöjligande är att du ska ifrågasätta och agera utifrån ditt vuxen-jag.

Undanhållande av information

Rätt självklart vad detta innebär och det handlar om att du helt enkelt inte får vara med i loopen så saker bestäms och diskuteras bakom din rygg och blir du kallad till möten är saken mötet handlar om redan diskuterad och klar innan, men ibland ”glömmer” de även kalla dig.

Motstrategin mot denna härskarteknik är att du ska kräva korten på bordet, ställa dem mot väggen och insistera på att bli grundligt informera i förväg nästa gång.

Dubbelbestraffning

Dubbelbestraffning innebär att allt du gör är fel och blir kritiserat oavsett hur duktig, skötsam och produktiv du än är i ett försök att trycka ner dig.

Mot denna härskarteknik är motstrategi att bryta mönstret genom att säga saker som t.ex. att det var ju trist att du ser det på det sätten men sån är jag och jag håller inte med dig om din kritik i detta fall, så har du problem med det?

Påförande av skuld och skam

Detta innebär att de vänder allt emot dig så även om det är du som blir illa behandlar så får de det till att det skulle vara du som gör fel och är den som beter sig illa.

Motstrategin mot denna härskarteknik är att man ska intellektualisera situationen i syfte att inte ta åt sig av elakheten, men just denna punkt kan vara så skadlig så jag vet inte om man alltid kan eller ska göra det.

Det beror väl på om det en enstaka mindre händelse eller ej, för annars är det kanske grov och systematisk mobbing som pågår.

Objektifiering

Detta innebär att dina kollegor och chefer börjar diskutera hur du ser ut och klär dig o.s.v i stället för det du gör.

Denna härskarteknik bemöter du genom att påtala att ditt utseende inte är ditt intresse eller din kompetens och helt irrelevant i sammanhanget och även flytta fokus tillbaka till sakfrågan.

Våld eller hot om våld

Ganska självklart att denna härskarteknik innebär hot om fysiskt våld eller fysiskt hotfullt dominansbeteende som till exempel om en fysiskt större chef börja frusta, se arg ut, knyta nävarna vid sidorna och luta sig fram mot dig, men kan också innebär att någon hotar med att se till att du får sparken, inte kommer få någon löneförhöjning eller bli förflyttad till något annat, så man kan säga att det innebär hot om att orsaka skada på ett eller annat sätt.

Vad motstrategin är här beror nog på men hot om våld eller skada är aldrig acceptabelt och man ska i första hand försöka be andra om hjälp att stödja en och försöka avväpna härskare, så detta bör man kanske göra arbetsmiljöärende av och direkt koppla in skyddsombudet på förutsatt man kan bevisa det.

Jag känner till en person som blev utsatt för något liknande en gång på stället han då jobbade när han sa ifrån åt ett par personer som snackat lite för mycket obefogad skit om honom och gav dem några rätt sakliga moralkakor.

Dessa gick då till chefen och ljög ihop att han skulle ha hotat dem eller så kanske de var så känsliga att de upplevde moralkakor som ett hot, men han var varken hotfull eller svor och gormade så rätt suspekt.

Det resulterade i att chefen gick fram och tillbaka utanför hans kontor ett par gånger och frustade och blängde hotfullt och såg ut som om han tänkte flyga på honom och betedde sig lite hotfullt i nån vecka efter det varenda gång de möttes.

Han hanterade det genom att inte låta sig skrämmas så efter tag la chefen av, fast han kanske borde gjort ett arbetsmiljöärende av det.

Ytterligare läsning om härskartekniker

”För att söka svar på frågorna går bokens författare tillbaka till härskarteknikens vetenskapliga grunder. Författarna har mött Berit Ås, den norska professor och politiker som genom sju handfasta begrepp har gjort det lättare att upptäcka härskartekniker i vardagen:”

Härskarteknik

Vill nu fördjupa er mer i de 7 klassiska härskarteknikerna som är baserade på vetenskapliga grunder så kan jag rekommendera Anna-Karin Nybergs bok som går igenom de 7 klassiska härskarteknikerna och ger bra tips för hur man ska identifiera och hantera dem.